Koeman maakt zich boos, maar Barça schrijft wel drie punten bij

22 april 2021, 23:55   Bijgewerkt: 23 april 2021, 11:36

FC Barcelona heeft in de thuiswedstrijd tegen Getafe gedaan wat het moest doen. Mede dankzij twee doelpunten van Lionel Messi werd de laagvlieger opzij gezet. Barça maakte het zichzelf onnodig moeilijk door een zwakke tweede helft te spelen, maar won uiteindelijk met ruime cijfers: 5-2.

Barça legde afgelopen weekend beslag op de Copa del Rey door in de finale een overtuigende 4-0 zege op Athletic Bilbao te boeken. Messi werd verkozen tot Man of the Match, maar Frenkie de Jong (één doelpunt en twee assists) was misschien wel de beste man op het veld. Het was voor Barça de eerste prijs in 721 dagen en tevens een mentale opsteker met het oog op het competitieslot.

Want Barça wil meer dan de bekerwinst. In de bloedstollende titelstrijd heeft de Catalaanse club alles in eigen hand. Worden de laatste acht wedstrijden van het seizoen gewonnen, dan wint Koeman in zijn eerste jaar als trainer in Barcelona ook een tweede prijs. Tegen Getafe, dat dit seizoen tegen degradatie vecht, werd de eerste van de acht 'finales' gewonnen.

Messi eiste in de openingsfase een hoofdrol op. Al na drie minuten was de Argentijnse ster dicht bij de 1-0. Zijn inzet belandde op de lat en stuiterde via de doellijn terug het veld in. Een tweede poging van Messi liet niet lang op zich wachten. Na een sublieme steekpass van Sergio Busquets knalde de zesvoudig winnaar van de Ballon d'Or de bal in de verre kruising. Messi werd nog even in zijn rug geduwd, maar bleef overeind en rondde fraai af.

Lang kon Barça niet genieten van de voorsprong. Vier minuten na de 1-0 promoveerde Ángel een voorzet van Marc Cucurella via Clément Lenglet tot doelpunt. De Fransman stond op het verkeerde moment op de verkeerde plek, maar kreeg de goal wel op zijn naam. Aan de andere kant viel een kwartier later ook een eigen doelpunt. De maker, Sofian Chakla, probeerde bal terug te spelen op zijn doelman, maar had niet door dat David Soria niet in zijn goal stond. Met een ultieme poging probeerde Soria een doelpunt nog te voorkomen, maar tevergeefs. Een paar minuten later viel ook de 3-1. Messi nam de bal op de pantoffel, zag zijn inzet op de paal belanden en schoot in tweede instantie alsnog raak.

Daarmee leek voor Barça de buit al na ruim een halfuur bijna binnen. Koeman besloot halverwege Gerard Piqué en Lenglet eruit te halen en Ilaix Moriba en Ronald Araújo in te brengen. Laatstgenoemde veroorzaakte na ruim twintig weinig enerverende minuten een strafschop. Scheidsrechter Jorge Figueroa Vázquez nam de overtreding van Uruguayaanse verdediger op Enes Ünal niet waar, maar werd gecorrigeerd door de VAR. Vanaf elf meter schoot de oud-spits van NAC Breda en FC Twente raak.

De aansluitingstreffer leidde een slotfase waarin het voor Barça nog even billenknijpen werd, maar echt grote kansen gaf de thuisploeg niet meer weg. Koeman liet zich nog gelden door een kwartier voor tijd uit frustratie Óscar Mingueza te wisselen. De Spaanse verdediger ging bij een aanval mee naar voren en dat beviel de Nederlandse trainer allerminst. Tot zijn opluchting zag Koeman dat Araújo vijf minuten voor tijd zijn fout goedmaakte door de 4-2 te maken. Antoine Griezmann bepaalde de eindstand op 5-2 door in blessuretijd een zelf versierde strafschop tegen de touwen te schieten.

Barça stijgt door de zege van de vierde naar de derde plaats en heeft weer vijf punten minder dan koploper Atlético Madrid, dat eerder op de avond won van Huesca (2-0). De Catalanen hebben nog een wedstrijd tegoed en spelen op 8 mei tegen Atlético Madrid, waardoor zij alles nog in eigen hand hebben. Komende zondag vervolgt Barça de titeljacht met een uitwedstrijd tegen Villarreal.