Niet één, maar twee Nederlandse arbiters naar EK

Niet één, maar twee Nederlandse arbiters naar EK

21 april 2021 – De UEFA heeft woensdag bekendgemaakt welke achttien scheidsrechters deze zomer actief zullen zijn op het EK. Niet één, maar twee Nederlandse arbiters zijn door de Europese voetbalbond aangewezen voor de eindronde. Zowel Björn Kuipers als Danny Makkelie zal actief zijn op het EK.

Het is de eerste keer dat er twee Nederlandse scheidsrechters actief zullen zijn op het EK. Er zijn nog eens vier landen die twee arbitrageteams afvaardigen. Het gaat om Duitsland (Felix Brych en Daniel Siebert), Spanje (Carlos Del Cerro Grande en Antonio Miguel Mateu Lahoz), Roemenië (Ovidiu Alin Hategan en Istvan Kovacs) en Engeland (Michael Oliver en Anthony Taylor).

Voor Kuipers wordt het alweer zijn vijfde eindronde. Het komende EK wordt zijn laatste landentoernooi. Eerder was hij actief op het EK 2012, het WK 2014, het EK 2016 en het WK 2018. Op die toernooien floot hij in totaal twaalf wedstrijden. Makkelie heeft minder ervaring op eindtoernooien. Als VAR deed hij al enige ervaring op, maar fluiten deed hij nog niet op een EK of een WK.

"EURO 2020 zou mijn laatste eindtoernooi worden, toen het vorig jaar werd uitgesteld. Ik heb er over moeten nadenken om nog een jaar door te gaan om toch op dat EK te fluiten. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, ook voor mijn fantastische assistenten. We zijn vastberaden om er een geweldig EK van te maken", reageert Kuipers op de KNVB-site.

Makkelie kijkt ook enorm uit naar de eindronde. "Het is een jongensdroom die uitkomt om geselecteerd te worden voor een groot eindtoernooi. Ik ben begonnen met fluiten op m'n tiende, het is heel mooi dat ik dit dan weet te bereiken. Blijdschap en trots overheersen, ook voor mijn team. Afgelopen jaar leidden we de finale van de Europa League, dit jaar dit jaar floten we op het WK voor clubteams. Het is prachtig dat we deze waardering krijgen voor onze prestaties."

Makkelie zal tijdens het EK worden bijgestaan door scheidsrechters Hessel Steegstra en Jan de Vries. Laatstgenoemde is nieuw in Team Makkelie. De scheidsrechter zegde onlangs het vertrouwen op in Mario Diks. Dat gebeurde nadat de grensrechter een geldig doelpunt van Cristiano Ronaldo tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Portugal (2-2) niet constateerde.