Waarom de topclubs zo staan te springen om Super League

Waarom de topclubs zo staan te springen om Super League

18 april 2021 – Een aantal grote clubs zinspeelt al enige tijd op het starten van een Super League, uit onvrede over de huidige opzet van het Europese topvoetbal. Naar verluidt lijkt er nu echter doorgepakt te worden en de plannen voor deze nieuwe competitie worden zondagavond bekendgemaakt. De UEFA reageerde direct getergd in een statement. Hoe ziet die competitie eruit en waarom willen de topclubs deze Super League nou eigenlijk zo graag hebben?

Inkomsten
Er zijn diverse redenen dat verschillende topclubs de huidige Champions League niet interessant genoeg vinden en daarom naar alternatieven aan het kijken zijn. Ten eerste leveren deze clubs verreweg de meeste inkomsten op voor de UEFA, simpelweg vanwege de enorme populariteit van de clubs. De UEFA probeert deze gelden echter zo eerlijk mogelijk onder de deelnemers te verdelen. Zo ontstaat er bij de topclubs het idee dat zij er op financieel gebied niet zo veel aan overhouden als zij eigenlijk verdienen.

Daarnaast heerst er altijd een onzekerheid over de deelname aan het toernooi, omdat dit wordt bepaald door de sportieve prestaties van één seizoen. Er bestaat een reële kans dat Juventus dit seizoen bijvoorbeeld net naast een Champions League-plek grijpt in eigen competitie (momenteel op de vierde plaats) en daardoor ontzettend veel inkomsten misloopt. Zij zien dus liever een selectie op basis van prestaties van de afgelopen jaren, waardoor die zekerheid wel is gewaarborgd. De slechte prestaties van de Oude Dame zijn overigens geen directe reden voor deze actie, want dit project loopt al vele jaren. 

Ook de inspraak die clubs hebben binnen het topvoetbal is een reden om verder te kijken (de UEFA bepaalt nu meer dan de clubs lief is), maar vooral het financiële plaatje van de Super League is veel aantrekkelijker. De topclubs kunnen op die manier veel meer dingen zelf vermarkten en daardoor veel meer inkomsten genereren. Om grote clubs enigszins tegemoet te komen, is de UEFA van plan de opzet van de Champions League flink op de schop te gooien. Dit was voor de topclubs echter niet drastisch genoeg, waardoor de plannen voor de Super League dichterbij zijn dan ooit.

Lees ookUEFA: Super League-teams uitgesloten in eigen land 

Nieuwe opzet 
In de Super League nemen de twintig grootste clubs het tegen elkaar op. Vijftien teams daarvan zullen permanent deelnemen aan dit toernooi en dan blijft er ruimte over voor vijf teams om als gastclub deel te nemen. De manier waarop deze vijf teams worden geselecteerd, is nog niet bekend. De start van de Super League staat gepland voor het seizoen 2022/2023 en komt naar verluidt uit de koker van Florentino Pérez en Andrea Agnelli, de voorzitters van Real Madrid en Juventus. 

Het lijkt erop dat Engeland, Spanje en Italië de grootste leveranciers van de Super League gaan worden. Niet alle grote clubs staan te springen om deze nieuwe opzet, maar twaalf teams lijken al vast te staan. Dat zijn zes clubs uit Engeland, drie uit Italië en drie uit Spanje (zie onder). Het is onduidelijk of alle clubs ook daadwerkelijk al hebben ingestemd met het plan, daarvoor zal de berichtgeving - vermoedelijk later vandaag - afgewacht moeten worden. 

Engeland: Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur
Spanje: Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid
Italië: Juventus, AC Milan en Internazionale

Deze teams worden genoemd door The New York Times, maar in een later bericht ontbreekt Manchester City weer. De topclubs hebben ook geprobeerd om grote clubs als Bayern München, Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund over te halen, maar zij zien het hele verhaal niet zitten. Paris Saint-Germain ontbreekt eveneens: de Franse topclub heeft aangegeven de beslissingen van de UEFA te volgen.

KNVB steunt statement UEFA
De UEFA en diverse voetbalbonden hebben zich direct uitgesproken tegen deze opzet en ook de KNVB denkt dat dit geen goede zaak is voor het Nederlands voetbal. Teams die gaan deelnemen aan de Super League worden in eigen land vermoedelijk uit de competitie gehaald, zo liet de UEFA weten. De Nederlandse bondsvoorzitter Just Spee gaf aan niets te voelen voor de opzet: "De Super League heeft iets kunstmatigs. En kunstmatige dingen blijven uiteindelijk nooit overeind", zei hij tegenover Voetbal International

Ook buitenlandse bestuurders waren rigoreus in hun uitingen. "De economische aantrekkingskracht voor sommige clubs mag niet zulke grote gevolgen hebben voor de Europese voetbalstructuur", vond Bundesliga-ceo Christian Seifert. Javier Tebas, de president van de Primera Division, vindt het idee 'dronken van egoïsme en een gebrek aan solidariteit'. Volgens hem is het goed nieuws dat er eindelijk naar buiten komt welke clubs die voorstel steunen. 

gerelateerd