'Europese elite kondigt komst Super League aan'

'Europese elite kondigt komst Super League aan'

18 april 2021 – De Europese elite heeft volgens Franse en Amerikaanse media een principe-akkoord bereikt over de plannen voor een Super League. De komst van de nieuwe, exclusieve topcompetitie gaat de voetbalwereld op zijn kop zetten.

Juventus, Manchester United, Liverpool en Real Madrid zijn volgens The New York Times de drijvende krachten achter de plannen. Na maanden van geheime besprekingen gaan de clubs waarschijnlijk deze zondag al bekendmaken dat de topcompetitie er komt. De timing is niet geheel toevallig: de UEFA wil maandag de plannen presenteren voor de nieuwe Champions League.

Minstens twaalf clubs hebben bekendgemaakt dat zij willen deelnemen aan de nieuwe competitie. Het gaat om zes clubs uit Engeland, drie clubs uit Spanje en drie clubs uit Italië. De groep heeft geprobeerd om andere topteams, zoals Bayern München en Borussia Dortmund, over te halen, maar zonder succes.

Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur, Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Inter, AC Milan en Juventus zijn de twaalf clubs die deel uitmaken van de plannen. Over een Europese Super League wordt al jaren gesproken. De exclusieve competitie moet bestaan uit twintig teams, waarvan vijftien permanent. In het voetbaljaar 2022/23 moet het eerste seizoen worden afgewerkt.