Europa League-avontuur Ajax ten einde na ongelukkige remise

Europa League-avontuur Ajax ten einde na ongelukkige remise

15 april 2021 – Het Europese avontuur van Ajax is ten einde. De Amsterdammers stonden donderdagavond na een klein uur weliswaar met 0-2 voor op bezoek bij AS Roma, maar op dat moment werd de goal van Dusan Tadic afgekeurd – in de minuut waarin hij vorige week de strafschop miste – en in het laatste half uur scoorden de Romeinen en trokken het tweeluik op z'n Italiaans via een goal van Edin Džeko over de streep (1-1).

Het eerste half uur in Rome was behalve de basisplaatsen voor Maarten Stekelenburg (weer fit) en Sean Klaiber (verving de geschorste Devyne Rensch) vrijwel een herhaling van het duel in Amsterdam: Ajax had véél meer de bal, verdiende corners, maar het ontbrak aan uitgespeelde mogelijkheden voor de Amsterdammers, terwijl AS Roma in de counter de gevaarlijkste ploeg was.

Maar nadat in de Johan Cruijff Arena Ajax na de wissel van Leonardo Spinazzola écht de overhand had gekregen en scoorde, lukte dat in Stadio Olimpico ondanks 74% balbezit voor rust niet. Ditmaal moest het zelf noodgedwongen een back wisselen, want Klaiber ging met een hamstringblessure naar de kant en dat betekende voor hem net als vorig seizoen bij FC Utrecht bovendien zeer vermoedelijk een streep door de bekerfinale van komend weekend.

Zijn vervanger Perr Schuurs liet zich na de pauze echter meteen gelden met een heerlijke crosspass op de andere invaller, Brian Brobbey. Het naar RB Leipzig vertrekkende talent kwam halverwege in de ploeg voor Antony, werd door Schuurs met een Beckenbauer-achtige pass diepgestuurd en wipte de bal over de uitkomende Pau Lopez heen en zorgde drie minuten in het tweede bedrijf én na zijn komst op het veld voor het doelpunt dat het geloof terugbracht bij de Ajacieden.

Helemaal toen Tadic luttele minuten later de 0-2 dacht binnen te schieten uit een rebound van diezelfde Brobbey. Even voor de spits in balbezit was gekomen, had Nicolas Tagliafico bij het veroveren van de bal echter een overtreding gemaakt, vond de VAR en later ook arbiter Anthony Taylor, die een streep zette door de treffer van de Amsterdammers.

Het betekende ook meteen het einde van het momentum van Ajax, zonder dat AS Roma de overhand kreeg in het duel, maar net als een week geleden in Amsterdam had het dat ook niet nodig om te scoren. Hulp van Ajax daarentegen wél wederom, want twintig minuten voor tijd kwam een voorzet van Riccardo Calafiori tot stand mede dankzij uitglijden van Jurriën Timber en het beroeren van de bal door Ryan Gravenberch. Het maakte routinier Edin Dzeko niks uit: hij stond precies op de juiste plaats tikte simpel binnen bij de tweede paal.

Het leverde een Italiaans resultaat bij uitstek op. Na het doelpunt ging de Romeinese vertragingsmachine in volle vaart aan, maar dat was ook echt het enige wat in volle vaart ging bij de thuisploeg. Trage vrije trappen, slimme overtredinkjes, het opzoeken van de cornervlag en wegmoffelen van de bal bij ingooien: alles werd uit de kast getrokken voor het resultaat. En dat resultaat kwam er: want ondanks het inbrengen van Mohammed Kudus, Lassina Traoré en Oussma Idrissi kreeg Ajax vrijwel geen kans meer. Daardoor eindige het duel ongelukkig gelijk, al was ook 0-1 niet genoeg geweest voor het elftal van Erik ten Hag. Dat moet het vooral zichzelf verwijten: over twee duels was het simpelweg niet goed genoeg. 

Opstelling en boordelingen*

Ajax: Maarten Stekelenburg 7; Sean Klaiber 6 (Perr Schuurs 7), Jurriën Timber 6, Lisandro Martínez 7, Nicolas Tagliafico 6,5; Davy Klaassen 6, Edson Álvarez 5 (70. Mohammed Kudus 4), Ryan Gravenberch 5; Antony 5 (46. Brian Brobbey 7), Dusan Tadic 7, David Neres 5 (83. Lassina Traore -).

gerelateerd