Henk de Jong: "Niet verstandig als Gudde schaal komt uitreiken"

Henk de Jong: "Niet verstandig als Gudde schaal komt uitreiken"

15 april 2021 – Het wordt voor SC Cambuur dan nu eindelijk tijd om te gaan oogsten. De club uit Leeuwarden staat al zo'n anderhalf jaar bovenaan in de Eerste Divisie en kan promotie nu echt ruiken. Als er vrijdag gewonnen wordt van Helmond Sport, is promotie officieus. Almere City FC kan in dat geval mogelijk alleen nog naast Cambuur komen, maar het verschil in doelsaldo is enorm. Henk de Jong loopt zodoende alvast op promotie vooruit.

Cambuur kan zich vrijdag dus min of meer verzekeren van promotie en wil daarna ook de titel pakken. Knap van de club, na de tik die het afgelopen seizoen kreeg door niet te promoveren. "Voor heel veel mensen is het normaal wat wij hebben gedaan, maar dat is het niet", zegt De Jong tegen het Algemeen Dagblad.

De coach baalde vorig seizoen als een stekker toen de KNVB besloot om geen promotie/degradatie toe te passen. Hij vond dat directeur Eric Gudde een andere keuze had moeten maken. "Ik heb daar toen enorm veel reacties op gehad en ik moest mijn verhaal ook aan veel buitenlandse media doen", zegt De Jong. "Maar ik sta er nog steeds achter, hoor. Al kan ik ook begrijpen dat mensen niet snappen hoe ik leef en in elkaar steek. Er wordt soms ook gezegd dat ik een toneelstukje opvoer, maar dit is hoe ik ben."

De Jong acht het geen goed plan om Gudde de schaal uit te laten reiken, mocht Cambuur kampioen worden. "Dat is beter van niet, ook voor hem. Op menselijk gebied bedoel ik dat. Dat moet hij niet doen, dat is niet verstandig. Verder is het een hartstikke nette man", zegt De Jong, die uiteraard trots is op Cambuur. "Eind oktober, begin november moet je bovenaan staan. Dan blijf je vaak tot het einde toe meedoen, weet ik nog uit mijn tijd in het amateurvoetbal. We zijn heel stoïcijns gebleven en hebben ons af kunnen sluiten voor het gevoel dat het nog mis zou kunnen gaan. Dat vind ik knap, dit is echt een teamprestatie."

gerelateerd