Ajax sluit gezapig treffen bij RKC Waalwijk eveneens winnend af

Ajax sluit gezapig treffen bij RKC Waalwijk eveneens winnend af

11 april 2021 – Ajax gaat met een overwinning op zak beginnen aan een belangrijke week. De Amsterdammers wonnen zondagavond met 0-1 op bezoek bij RKC Waalwijk en zien de landstitel steeds dichterbij komen. In Noord-Brabant maakte de ploeg van trainer Erik ten Hag er geen spektakel van. Toch kan de aanstaand kampioen met een goed gevoel richting de Europa League-kraker tegen AS Roma en de bekerfinale tegen Vitesse.

Ten Hag besloot ondanks het drukke programma van Ajax geen grote veranderingen door te voeren in zijn opstelling. Hij moest door de blessure van Maarten Stekelenburg noodgedwongen aantreden met Kjell Scherpen, die afgelopen donderdag tegen AS Roma nog blunderde. In de voorhoede was er een basisplaats voor Antony. Dat ging ten koste van zijn landgenoot David Neres. Aan de zijde van RKC ontbrak sterkhouder Vurnon Anita. De ex-speler van Ajax werd dit weekend vader en had om die reden toestemming gekregen om het duel met zijn voormalige werkgever over te slaan.

In de eerste helft maakten RKC en Ajax er niet bepaald een spektakel van in het Mandemakers Stadion. De thuisploeg probeerde brutaal aan te vallen, maar werden al snel met de rug tegen de muur gezet. Ondanks het overwicht konden de bezoekers echter weinig grote kansen creëren. Dusan Tadic verscheen wel voor de neus van Kostas Lamprou, die hoog moest springen om het lobje van de Servische aanvaller onschadelijk te maken. Aan de overkant werden de spaarzame speldenprikjes van RKC in de kiem gesmoord door de uitstekend spelende Devyne Rensch.

De voorsprong van Ajax liet echter niet lang op zich wachten. Dusan Tadic slingerde de bal fraai voor richting Sébastien Haller, die de bal met de punt van zijn schoen fantastisch in de bovenhoek prikte. Na de openingstreffer hield Ajax de touwtjes stevig in handen, al bleven meer kansen uit. Davy Klaassen verschalkte Lamprou, maar die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Daarna kreeg Ryan Gravenberch nog enkele kansen om uit te halen van afstand. De talentvolle middenvelder had zijn vizier voor de rust niet op scherp staan.

Ook na de pauze viel er weinig te genieten in Waalwijk. Ajax wilde graag de aanval zoeken, maar kon andermaal niet tot grote kansen komen. RKC moest opnieuw vooral verdedigen en koos een paar momenten om de helft van de gasten te bestormen. Via de ijverige invaller Mohammed Kudus was Ajax een paar keer gevaarlijk. Melle Meulensteen hielp de gasten daarna bijna aan een grotere voorsprong. Hij gleed een voorzet van Nicolás Tagliafico in het zijnet. Door het uitblijven van de 0-2 bleef RKC Waalwijk geloven in een stuntje tegen de koploper.

Die sensatie kwam er bijna toen invaller Cyril Ngonge mocht aanleggen voor een vrije trap. Hij krulde de bal fraai over Scherpen heen, maar zag zijn poging uiteenspatten op de lat. Ajax kreeg direct daarna kansjes om de wedstrijd op slot te gooien. Kudus schoot via een RKC'er over en Tagliafico kon zijn kopbal niet de juiste richting meegeven. Ook zijn landgenoot Lisandro Martínez kreeg nog een kopkans, maar Lamprou bracht redding. Aan de overkant hoefde Scherpen zich niet bovenmatig in te spannen om de 0-1 over de streep te trekken.

Opstellingen en beoordelingen*

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 6.5; Saïd Bakari 6, Melle Meulensteen 6, Ahmed Touba 7, Paul Quasten 6; Richard van der Venne 6 (74. Sebbe Augustijns -), Anas Tahiri 6 (83. Vitalie Damascan -), Ayman Azhil 6; Lennerd Daneels 5.5 (61. Cyril Ngonge 6), Thijs Oosting 5.5 (61. Sylla Sow 6), Ola John 6 (83. Finn Stokkers -).

Ajax: Kjell Scherpen 6; Devyne Rensch 6.5 (62. Sean Klaiber 6), Jurriën Timber 6, Lisandro Martínez 6, Nicolás Tagliafico 5.5; Edson Álvarez 5.5, Davy Klaassen 6 (53. Mohammed Kudus 6.5), Ryan Gravenberch 6; Antony 5.5 (62. David Neres 6), Sébastien Haller 6, Dusan Tadic 6.5.

Man of the Match: Ahmed Touba
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd