Heerenveen verpest Robben-rentree in noordelijke derby

Heerenveen verpest Robben-rentree in noordelijke derby

11 april 2021 – SC Heerenveen heeft zondag een broodnodige overwinning geboekt om nog kans te maken op een ticket voor de play-offs. In de Derby van het Noorden maakte de equipe van Johnny Jansen in de tweede helft het verschil, na goals van Henk Veerman en Tibor Halilovic: 0-2. Daardoor werd de rentree van Arjen Robben in het shirt van FC Groningen, die na een halfjaar blessureleed weer minuten maakte, verpest door de bezoekers.

Voorafgaand de wedstrijd stond er bij FC Groningen één verrassende naam op het wedstrijdformulier: Arjen Robben. De 37-jarige aanvaller speelde zijn laatste wedstrijd voor de Groningers op 18 oktober tegen FC Utrecht. Sinds deze ontmoeting volgde een lange strijd tegen de opgelopen kuitblessure in het duel met de Domstedelingen. De vleugelspeler maakte uiteindelijk tien minuten voor tijd zijn rentree. De thuisploeg moest zondagmiddag wel haar aanvoerder, Azor Matuswia, missen. De verdedigende middenvelder kreeg vorige week twee keer geel in het gewonnen uitduel bij VVV-Venlo, waardoor hij was geschorst.

De derby was op het sportieve gebied voor sc Heerenveen het belangrijkst. Het moet namelijk gek lopen als FC Groningen de play-offs misloopt, maar voor de ploeg van Johnny Jansen is dat heel anders. Zijn ploeg bezit momenteel de tiende plek en is moet de komende weken goede resultaten halen om in dit wisselvallige seizoen nog kans te maken op de play-offs om Europees voetbal.

De Derby van het Noorden begon aantrekkelijk met prima combinaties en kansen over een weer. Zo waren Jørgen Strand Larsen en Henk Veerman dicht bij de openingstreffer, maar de twee lange spitsen wisten het net niet te vinden. FC Groningen deelde in het begin van de eerste helft de lakens uit en kwam met een aantal crosspasses vanuit de achterhoede gevaarlijk voor de goal van Erwin Mulder. Strand Larsen probeerde het vanuit allerlei hoeken en standen, maar de topscorer van de thuisploeg was ongelukkig in de afronding. Toch was het naarmate de eerste helft vorderde ook sc Heerenveen dat via meerdere uitbraken voor de goal van Sergio Padt kwam. Laatstgenoemde was echter telkens alert en zorgde er daardoor voor dat beide ploegen met de brilstand aan de thee gingen.

Ook na de rust ging de wedstrijd op dezelfde manier verder. De uitblinkende Padt maakte in de eerste tien minuten na de rust op goede wijze twee pogingen van Henk Veerman onschadelijk. Zo was het aan beide keepers te danken dat het in het nog 0-0 stond, want kansen waren er wel degelijk. Vooral voor sc Heerenveen, dat steeds beter in de wedstrijd kwam.

Na wat rommelige en slordige momenten op het veld kreeg de uitploeg na zeventig minuten de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Higler gaf een vrije trap na een overtreding van Gabriel Gudmondsson, maar de VAR greep in, aangezien het contactmoment binnen de zestienmeter was in plaats van erbuiten. Henk Veerman schoot de bal vervolgens onberispelijk binnen: 0-1. Dat was op basis van de tweede helft verdiend, aangezien Heerenveen heer en meester was na rust.

Een klein kwartier voor tijd minuten moest Robben dat gaan veranderen voor Groningen. Hij maakte zijn rentree en was daardoor de op een na oudste veldspeler in het groen-wit van FC Groningen in een Eredivisie-wedstrijd, na verdediger Claus Boekweg in 2003. Echter kon de 37-jarige Robben - die in blessuretijd wel héél dicht bij een eretreffer was - het verschil niet meer maken in de slotfase, want het was juist de uitploeg dat de 0-2 op het scorebord zette. Joey Veerman legde de bal na een goede aanval uitstekend neer voor Halilovic, die simpel kon binnentikken: 0-2. Daardoor pakt de ploeg van Johnny Jansen drie hele belangrijke punten in de strijd om de play-offs.

Beoordelingen en opstellingen*

FC Groningen: Sergio Padt 7; Mike Te Wierik 5,5, Wessel Dammers 5 (84. Wessel Dammers -), Ko Itakura 6, Gabriel Gudmondsson 6,5, Daniël Van Kaam 6, Tomas Suslov 6,5 (45. Patrick Joosten 6), Ahmed El Messaoudi 5 (78. Ramon-Pascal Lundqvist -); Alessio Da Cruz 5,5 (78. Arjen Robben -) Jörgen Strand Larsen 5,5, Mohamed El Hankouri 6,5

sc Heerenveen: Erwin Mulder 7; Sherel Floranus 6, Jan Paul van Hecke 6,5, Ibrahim Dresevic 6, Rami Kaib 5 (45. Lucas Woudenberg 6); Lasse Schöne 6 (87. Rodney Kongolo -), Tibor Halilovic 7, Siem de Jong 6,5 (62. Rami Hajal 6), Joey Veerman 6,5; Henk Veerman 7, Mitchell van Bergen 6.

Man of the Match: Henk Veerman
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd