Steun voor Scherpen: "Van der Sar begon ook haperend"

Steun voor Scherpen: "Van der Sar begon ook haperend"

10 april 2021 – Kjell Scherpen moet na zijn blunder tegen AS Roma niet te snel worden afgeschreven. Dat concludeerde Frans Hoek, voormalig keeperstrainer van onder meer Ajax, Oranje, Bayern München en FC Barcelona. Ook hij sprak van een 'valse start' bij de 21-jarige goalie, maar wees op vergelijkbare voorbeelden. "Het begin van Edwin van der Sar bij Ajax was ook haperend en aarzelend. Iedereen vond het toen onbegrijpelijk dat hij voor Ajax keepte."

Hoek kent meer voorbeelden. "Victor Valdes en Pepe Reina waren bij Barcelona pas zestien toen we ze hoger lieten keepen", begon hij in het Algemeen Dagblad. "Ik zag supertalenten, maar Valdes veroorzaakte wel meteen een paar onnodige penalty's. Ondanks de scepsis die toen ontstond, veroverde hij drie Champions League-bekers. We moeten voorzichtig zijn met oordelen. Het is irreëel en niet eerlijk om nu te zeggen of hij goed of slecht is."

De fout van Scherpen zag Hoek vanuit het stadion gebeuren. "Dat was een keepersfout, waarvan ik me onder meer afvraag of hij de bal zag vertrekken. Maar zoals je van keepers na een paar goede wedstrijden niet kunt zeggen of ze geschikt zijn voor de top, kun je nu ook niet van Scherpen zeggen dat hij daar niet voldoende potentie voor heeft. Dat kan vaak pas na meerdere wedstrijden. Een goede balans is pas op te maken na twee of drie jaar."

Hoek is benieuwd of en hoe Scherpen zich de komende weken weet te herpakken. "Scherpen moet de rug rechten en daarbij is de eerstvolgende bal het belangrijkst. Je wil ook niet dat hij nu niet meer gaat keepen, want dan blijft dit hangen. Daarom zijn de komende duels zo belangrijk. Het wordt voor hem een enorme uitdaging om zijn potentie te laten zien. Dat moet hij uiteindelijk zelf doen, maar goede begeleiding van de staf van Ajax is daarin onvoorstelbaar essentieel."

gerelateerd