Zeldzaam en pijnlijk verlies voor Leeuwinnen in Spanje

9 april 2021, 20:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De OranjeLeeuwinnen hebben vrijdagavond in het Spaanse Marbella een kansloze oefennederlaag geleden. Het team van bondscoach Sarina Wiegman kwam er totaal niet aan te pas en mocht niet mopperen dat angstgegner Spanje slechts één keer de trekker overhaalde: 1-0. De lat en keepster Sari van Veenendaal voorkwamen erger voor Europees kampioen Nederland, dat na dit oefenduel een hoop stof tot nadenken heeft richting de Olympische Spelen.

Hoewel Spanje acht plaatsen lager staat dan Nederland op de FIFA-ranking (12 om 4) is het Zuid-Europese land altijd een zeer lastige tegenstander gebleken. Oranje won slechts twee van de negen ontmoetingen, beide keren in 2008 in strijd om EK-kwalificatie. Twee jaar geleden was de laatste confrontatie en die won Spanje met 2-0. Destijds hadden de Leeuwinnen het ook moeilijk met de Spanjaarden, die zich overigens niet kwalificeerden voor de Olympische Spelen.

Alsof Oranje het huiswerk niet had gedaan, daar leek het op in de eerste helft. Want ondanks dat de sterkste formatie op het veld stond, wist Oranje zich totaal geen raad met het spel van de Spaanse vrouwen. Die domineerden, heroverden telkens pijlsnel de bal en waren de enigen die gevaar stichtten. Nederland rook slechts een keer aan een treffer, notabene door onhandig verdedigen van Patri Guijarro. Bij een voorzet van rechtsback Dominique Janssen, die de geblesseerde Lynn Wilms verving, werkte ze de bal maar net over haar eigen doel.

Dat gebeurde allemaal in de laatste vijf minuten voor rust, toen het al 1-0 stond. Diezelfde Guijarro was verantwoordelijk voor de Spaanse treffer, na een half uur spelen kopte ze bij de tweede paal raak uit een voorzet. Guijarro stond daarbij buitenspel, maar dat had de grensrechter niet gezien en er was geen VAR om het terug te draaien. Buitenspel of niet, Guijarro was niet de enige die op dat moment vrij opdook en de treffer was ook nog eens dik verdiend.

Spanje had tot de goal al meer kansen gehad, die voornamelijk voortkwamen uit balverlies van Oranje. Voorin kon Vivianne Miedema geen potten breken, kwamen Jill Roord en Lieke Martens er niet aan te pas en op het middenveld was het vooral Jackie Groenen die op fysieke kracht werd afgetroefd. Het was aan Van Veenendaal te danken dat het maar bij 1-0 bleef. Ze keerde al vroeg in het duel een vrije trap van Alexia Putellas en stond ook paraat bij afstandsschoten. Daarnaast pegelde topscorer Jenni Hermoso nog net naast.

Het spelbeeld veranderde na rust niet, Spanje nam direct de touwtjes weer in handen. Net als in de eerste helft was het team van Jorge Vilda genadig voor het ploeterende Oranje. Het reeg de kansen aaneen, maar vergat de trekker over te halen. Zo schoot Hermoso weer in het zijnet, werden sommige goede aanvallen niet lekker uitgespeeld en onderscheidde Van Veenendaal zich weer. De keepster van PSV maakte een kans van Spanje onschadelijk door op de lijn een inzet van dichtbij te keren.

Zo bleef Oranje in leven en mocht het nog altijd blijven hopen op een gestolen gelijkspel. Nadat Aitani Bonmatí met een volley de lat had geraakt, kwam de 1-1 er nog bijna. In de slotminuten bezorgde de onzichtbare Miedema de bal bij de ingevallen Shanice van de Sanden. Ze stond aardig vrij bij de tweede paal en kopte naast. 

Een resultaat bleef dus uit, net als dat een grotere nederlaag Oranje bespaard bleef. Daar was wel alles mee gezegd, want op de overwinning van Spanje was niets af te dingen. Over de hele wedstrijd gezien waren ze veel sterker. Op de Olympische Spelen kan Nederland de angstgegner niet tegenkomen, maar uit dit oefenduel kunnen de nodige lessen worden getrokken. Dinsdag krijgt Oranje de kans om zich te revancheren, dan speelt het team van Wiegman in de Nijmeegse Goffert tegen Australië.

Opstelling en beoordelingen*

Nederland: Sari van Veenendaal 7, Dominique Janssen 5 (76. Kika van Es -), Stefanie van der Gragt 6, Aniek Nouwen 6, Merel van Dongen 5 (84. Shanice van de Sanden -), Sherida Spitse 5, Jackie Groenen 4.5, Daniëlle van de Donk 5, Jill Roord 4.5 (66. Lineth Beerensteyn 5), Vivianne Miedema 4.5, Lieke Martens 4.5.

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen