UEFA: in acht landen met fans, twijfels over laatste vier

UEFA: in acht landen met fans, twijfels over laatste vier

9 april 2021 – De UEFA heeft de terugkeer van de fans in het stadion tijdens het EK 2021 vrijdag officieel bevestigd. Afgelopen week moesten de deelnemende speelsteden uiterlijk laten weten of er publiek aanwezig kon zijn in de stadions en bij acht van de twaalf steden is er groen licht gekomen. Wat er met de overige vier speelsteden gebeurt, daarover wordt door de Europese voetbalbond pas later besloten.

In Boedapest is naar buiten gebracht dat de stadions aldaar vermoedelijk zelfs vol zullen zitten, mits de fans kunnen voldoen aan de strenge toegangseisen. Sint-Petersburg heeft maar liefst een capaciteit van vijftig procent bevestigd, met de mogelijkheid om de capaciteit nog te verhogen. Baku gaat eveneens half volle stadions toestaan, mits de toeschouwers een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Amsterdam, Boekarest, Kopenhagen en Glasgow schatten in minimaal 25% en maximaal 33% van de capaciteit te kunnen halen tijdens het EK in juli. Daarbij bepaalt de ontwikkeling van het coronavirus of dat aantal nog kan stijgen of dalen. Voor de Johan Cruijff Arena komt dat neer op minimaal 12.000 fans per wedstrijd. Londen heeft een minimumcapaciteit van 25% bevestigd en hoopt voor de halve finale en finale dat aantal nog te laten stijgen.

Lees ookHoop op nóg meer fans bij EK-duels: "Dat zou geweldig zijn"

München, Rome, Bilbao en Dublin hebben vooralsnog geen toezegging kunnen doen: met hen wordt in overleg bepaald wat de opties zijn. Als er geen garanties komen bij die landen, is de kans groot dat die wedstrijden naar elders worden verplaatst. In hoeverre fans vanuit andere landen naar de wedstrijden kunnen reizen, is nog onduidelijk. De UEFA geeft aan dat dat vooralsnog alleen mogelijk is bij Baku, Boedapest en St. Petersburg, maar ook dat zal afhangen van de situatie per land. Hetzelfde geldt voor de voorwaarden om het stadion in te mogen en de gedragen ter plaatse.

gerelateerd