Drie mogelijke coronabesmettingen bij Nederland - Letland

Drie mogelijke coronabesmettingen bij Nederland - Letland

9 april 2021 – Bij de interland van het Nederlands elftal in de Johan Cruijff Arena tegen Letland in de afgelopen WK-kwalificatiereeks zijn drie toeschouwers mogelijk besmet geraakt. Bij de interland op 27 maart waren 5000 mensen aanwezig in Amsterdam, die allemaal op voorhand een negatieve test konden overleggen. Bij de grote steekproef achteraf, kwamen toch was positieve tests aan het licht. 

Dat blijkt uit de cijfers die horen bij het negende Fieldlab-evenement van het kabinet, georganiseerd in de Johan Curijff Arena. Na de interland kreeg 75% van de aanwezige supporters een sneltest en daaruit kwamen drie mogelijke besmettingen naar voren. Er moet nog worden aangetoond of die besmettingen ook daadwerkelijk in het stadion zijn opgedaan. 

Vooraf mochten er al achttien mensen het stadion niet in, omdat ze op voorhand een positieve coronatest aflegden. De drie besmettingen op 5000 toeschouwers is sowieso relatief laag, maar dát er corona in het stadion kon rondgaan ondanks de tests, is wel enigszins zorgelijk, Wel zou het kunnen zijn dat iemand vanwege de verlate besmettelijkheid alleen de tweede keer positief testte, juist vanwege een eerdere besmetting. 

Tijdens de wedstrijd werd er gebruik gemaakt van een aantal verschillende bubbels, waar per bubbel mogelijke scenario's en gedragselementen voor het organiseren van evenementen met publiek getest wordt. Waar de besmettingen mogelijk veroorzaakt zijn, is nog niet bekend gemaakt. Bij het EK 2021 worden normaliter 12.000 fans toegelaten in de Johan Cruijff Arena.

gerelateerd