Bero zweert bij mental coach: "Voetbal is een mindgame"

Bero zweert bij mental coach: "Voetbal is een mindgame"

8 april 2021 – Het mentale aspect is het allerbelangrijkst in voetbal, zo vindt Vitessenaar Matus Bero. De middenvelder stelt dat dat in het hedendaagse voetbal alleen maar belangrijk wordt en is op zoek naar een 'killersmentaliteit'. Zijn opvattingen daarover legde hij donderdag uit. 

"Voetbal is een mindgame", concludeerde Bero in gesprek met De Gelderlander. Om die reden werkt de Slowaak met een mental coach. "Veel meer dan een fysieke sport. Ik denk dat de verhouding 70 tot 30 procent is. Fysiek moet je altijd goed zijn, maar als je moe bent in je hoofd, slaat dat ook door op de benen."

Bero legde zijn opvattingen verder uit. "Voetbal stapt een nieuw tijdperk in. De fysieke kwaliteit is in de afgelopen decennia echt enorm toegenomen. Je ziet dat grote talenten op het mentale vlak in de problemen komen. Ze vallen daardoor of, of maken de belofte niet waar. Een mental coach helpt. Dat gaat in elk geval voor mij op."

Dat clubs in een dip terecht komen, zoals ook Vitesse onlangs gebeurde, is volgens Bero inherent aan het voetbal. "Het is moeilijk een heel seizoen top te zijn in de geest. Daardoor heb je soms slechte wedstrijden. Uiteindelijk draait dan alles om de resultaten. Dat bepaalt de sfeer. Kijk je naar dit jaar van Vitesse, dan stemt dat toch optimistisch. We zijn als groep gegroeid. Als we als een eenheid opereren, winnen we ook de slechte wedstrijden."

"Druk creëer je zelf", vervolgde de middenvelder. "Natuurlijk is er druk vanuit de media. Van supporters. Er wordt over ons gesproken. Er zijn analyses, meningen en verwachtingen. Maar de werkelijke druk legt de sporter en het sportteam zichzelf op. Voor mij geldt één stelregel: houd geloof in jezelf."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 17 april 2021

  2. vrijdag 16 april 2021

  3. donderdag 15 april 2021