Nederland
2 – 0
Oostenrijk

Lobont looft Stekelenburg en Scherpen: "Kracht van Ajax"

Lobont looft Stekelenburg en Scherpen: "Kracht van Ajax"

8 april 2021 – De Europa League-wedstrijd tussen Ajax en AS Roma is een prachtig affiche, maar oud-doelman Bogdan Lobont (op archiefbeeld) is er niet blij mee. De Roemeen stond in zijn carrière onder de lat bij beide clubs en hoewel hij momenteel als scout werkzaam is bij Roma, kan hij geen favoriet kiezen voor de wedstrijd van vanavond.

"Mijn hart is in tweeën gescheurd", begon Lobont over het affiche. "Ik had gehoopt dat dit nooit zou gebeuren. Ik kan eigenlijk niet kiezen. En zelfs als ze elkaar in de finale waren tegengekomen, had ik dat moeilijk gevonden. Liever niet zelfs." Lobont werd in 2000 door Ajax opgepikt bij Rapid Boekarest, waarna hij zes seizoenen voor de Amsterdammers zou spelen. Via Fiorentina en FC Dinamo kwam hij terecht bij zijn andere grote liefde AS Roma, waar hij liefst negen jaar zou spelen.

De oud-doelman sprak tegenover de NOS gepassioneerd over zijn tijd in Amsterdam, maar ook over het huidige Ajax. Onder meer over 'Steekie', Maarten Stekelenburg. "Ja, Steekie. Ik kreeg de kans om na Ajax nog een keer met hem te spelen. In Rome stonden we samen onder contract. Het is echt een heel aardige kerel. Ik was wel heel erg verrast toen ik zag dat hij terugging naar Ajax, maar toen ik erover na ging denken begreep ik het ook wel."

Dat legde hij uit: "De filosofie van Ajax is gericht op talent, maar als je de kans krijgt om een ervaren en fitte speler terug te halen die in het bezit is van het Ajax-DNA, dan moet je dat doen. Edwin van der Sar en Marc Overmars kennen hem goed en ze weten wat hij kan. Je haalt iemand binnen met een Ajax-hart en iemand die de club goed kent. Je zag dat ook met Huntelaar, dat pakte goed uit."

De vraag is wel of zijn oud-ploeggenoot bij Ajax onder de lat zal staan. Stekelenburg kampt met knieklachten en wordt wellicht opnieuw vervangen door Kjell Scherpen. "Met Scherpen redt Ajax het ook gewoon. Ik heb hem afgelopen weekend (tegen Heerenveen, red.) en op het jeugd-EK gezien. Hij is goed. Het is voor Ajax totaal geen probleem als Scherpen moet gaan keepen. Dat is ook wel de kracht van Ajax. De spelers die dicht tegen de selectie aan zitten, kunnen vrijwel zonder moeite meedoen in het eerste elftal."

Hoewel hij momenteel dus bij Roma onder contract staat, wijst Lobont Ajax aan als favoriet voor het duel. "Als je de wedstrijden van Ajax in Europa van dit seizoen en de laatste jaren hebt gezien, moet je concluderen dat Ajax de favoriet is." Vanavond zal vanaf 21:00 uur blijken of Lobont daar ook gelijk in heeft. Dan trappen de ploegen in de Johan Cruijff Arena af voor de heenwedstrijd van de kwartfinale. 

gerelateerd