Ook Spanje dreigt EK-wedstrijden kwijt te raken

Ook Spanje dreigt EK-wedstrijden kwijt te raken

8 april 2021 – Dat het EK van komende zomer 'gewoon' in meerdere landen gespeeld gaat worden, is inmiddels geen discussie meer. Wel is de vraag hoeveel landen dat gaan zijn. Naast Ierland dreigt nu ook Spanje de wedstrijden die het mag organiseren kwijt te raken, omdat toeschouwers in de stadions niet gegarandeerd kan worden.

Woensdag lag voor de twaalf gastlanden de deadline om een plan in te dienen voor het organiseren van de wedstrijden. Een harde eis van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin was dat er niet in lege stadions gespeeld wordt. De Ierse voetbalbond liet woensdag al weten door de huidige coronasituatie geen garanties te kunnen geven. 

Dat geldt dus ook voor Spanje, waar het Baskische Bilbao als speelstad is aangewezen. Woensdag werd een plan ingediend om het stadion met 25% van de maximale capaciteit te vullen, maar de stad werd teruggefloten door de lokale autoriteiten. In een later statement liet de Spaanse voetbalbond weten niet akkoord te kunnen gaan met de voorwaarden die door de Baskische regering werden gesteld.

Naast Bilbao zijn Dublin (Ierland), Bakoe (Azerbeidzjan), Kopenhagen (Denemarken), München (Duitsland), Londen (Engeland), Boedapest (Hongarije), Rome (Italië), Boekarest (Roemenië), Sint-Petersburg (Rusland), Glasgow (Schotland) en Amsterdam de gaststeden voor het uitgestelde EK. Woensdag werd bekend dat in Amsterdam 12.000 bezoekers bij de duels toegelaten zullen worden.

gerelateerd