Ziyech ziet vanaf bank Mount hoofdrol opeisen bij Chelsea

7 april 2021, 23:03   Bijgewerkt: 7 april 2021, 23:11

Chelsea staat met één been in de halve finale van de Champions League. In een weinig verheffende wedstrijd boekten de Engelsen woensdagavond een 0-2 zege tegen FC Porto. Dankzij Mason Mount en Ben Chilwell verschafte Chelsea zich de uitstekende uitgangspositie voor de return. Hakim Ziyech kwam in Sevilla niet in actie.

Het vertrouwen van Chelsea was broos richting de wedstrijd tegen FC Porto. De Londense club hervatte afgelopen weekend de Premier League met een ontluisterende thuisnederlaag tegen West Bromwich Albion (2-5). De pijnlijke verliespartij was deels te wijten aan de rode kaart die Thiago Silva na een halfuur kreeg. Hakim Ziyech begon in de basis, maar werd geslachtofferd toen Chelsea met een man minder kwam te staan. Woensdag tegen FC Porto zat Ziyech op de bank toen het eerste fluitsignaal klonk. Wel was er een basisplaats voor een andere voormalig Eredivisie-speler Mason Mount.

Het was de Engelse vleugelaanvaller die na een tamme openingsfase de score opende. Mount draaide knap weg bij zijn directe tegenstander en schoot vervolgens vanuit een moeilijke hoek de bal laag in de verre hoek. Voor Mount, oud-speler van Vitesse, was het zijn eerste Europese doelpunt. Veel meer kansen creëerde Chelsea voor rust niet. Dat gold ook voor de Portugezen, die op een indraaiende corner van Otávio en een kopballetje van Marko Grujic na nauwelijks gevaar stichtten.

FC Porto beet in de tweede helft meer van zich af. Moussa Marega kreeg een paar minuten na rust een goede mogelijkheid om de achterstand weg te poetsen, maar vond doelman Édouard Mendy op zijn pad. Niet veel later nam ook Luis Díaz het doel onder vuur. Althans, dat probeerde hij. De inzet van de Colombiaanse aanvaller zeilde naast. Het was het begin van een tweede helft waarin de Portugezen op jacht gingen naar de gelijkmaker, maar er niet in slaagden Chelsea écht in verlegenheid te brengen. De Engelsen beperkten zich vooral tot verdedigen en gokten op de tegenaanval. Dat sorteerde het gewenste effect. Een minuut nadat Christian Pulisic de lat raakte, maakte Ben Chilwell er na een fout van Jesús Corona in de 85e minuut 0-2 van. Chelsea kan het karwei volgende week afmaken. Dan staat de return, die ook in Sevilla wordt gespeeld, op het programma.