De knappe 'comebacks' van Koemans' Barça dit seizoen

De knappe 'comebacks' van Koemans' Barça dit seizoen

9 april 2021 – Ronald Koeman kan zaterdagavond in elk geval voor even terugkeren aan de koppositie van Spanje. Bij een overwinning op Real Madrid passeert het Atlético Madrid en heeft het opeens de beste papieren voor de landstitel. Het goede gevoel is in elk geval al even terug in Camp Nou en dat is mede omdat de veerkracht is hervonden door Barça. Een overzicht met belangrijke doelpunten in de absolute slotfase dit seizoen van het elftal van Koeman. 

Eigenlijk kunnen we inzoomen op de situatie in 2021, want sinds de jaarwisseling scoorde FC Barcelona viermaal in de absolute slotfase, waarmee een wedstrijd of tweeluik werd beslist. En dan laten we de verlengingen tegen Cornellà (Copa del Rey) en Real Sociedad (Spaanse Supercup) nog achterwege, want daar scoorde de ploeg niet in de slotsecondes, maar won het na verlenging en/of strafschoppen. Tegen Rayo Vallecano werd dit kalenderjaar eveneens een achterstand nog ongedaan gemaakt.

Maar de comeback met name tegen Granada heeft iets losgemaakt in Catalonië. Alsof Koeman een engeltje op zijn schouders heeft staan, valt sinsdsdien heel veel de kant op van FC Barcelona. In een krankzinnig scenario werd de bekerfinale gehaald en ook in La Liga ging het sindsdien een paar keer in de slotminuten nog nét goed. Het kantelen van een wedstrijd was iets dat de afgelopen jaren maar amper lukte door Barça, waar vaker een voorsprong nog uit handen werd gegeven dan een comeback werd gemaakt.

Het levert de ploeg meer rust, energie en zelfvertrouwen op, een gevoel dat het in de slotfase 'nog wel goedkomt'. Dat het dan alsnog mis kan gaan, merkte Barcelona tegen Cádiz (1-1) in La Liga, maar dat lijkt een incident na de bekerduels. De verloren Super Cup waar Asier Villalibre in blessuretijd een verlenging afdwong, lijkt inmiddels ook al weggespeeld te zijn. Mede daarom is het rijtje van héél late doelpunten onder de leiding van Koeman al imposant, helemaal de hoeveelheid in 2021. Real Madrid zal een gewaarschuwde ploeg zijn voor tot in de slotminuten van El Clásico. En wie ze in de gaten moeten houden? Vooralsnog is het elke keer een andere reddende engel voor Koeman.

Juventus – FC Barcelona 0-2 (28 oktober 2020)
Champions League-duel groepsfase: penalty Messi
Het was geen beslissend moment en uiteindelijk functioneel evenmin. Want door een forse nederlaag in de return tegen Juventus zorgde ervoor dat FC Barcelona tweede eindigde in de poule, gekoppeld werd aan Paris Saint-Germain en inmiddels uit het miljardenbal ligt. Maar de tweede Barcelona-goal van de voet van Lionel Messi was er eentje voor het moraal. In Turijn lieten de mannen van Koeman voor het eerst tegen een topploeg (weliswaar in verval, zo blijkt) zien heel goed te kunnen voetballen. De score had zeker hoger moeten uitvallen, maar mede door de rake pingel van Messi in blessuretijd, stonden de kranten de dag erna vol lof over Barça en Koeman. Met slechts één goal was dat een heel ander verhaal geweest.

Granada – FC Barcelona 3-5 (3 februari 2021)
Kwartfinale Copa del Rey: kopbal van Jordi Alba
De Remontada van FC Barcelona tegen Paris Saint-Germain wordt misschien wel nooit geëvenaard, maar als er sindsdien een wedstrijd van Barça in de buurt komt wat comebacks betreft, dan is het deze. In de 87ste minuut stond het namelijk 2-0 voor Granada en had Koeman's ploeg kans op kans omzeep geholpen. Een nederlaag leek in de maak, totdat Antoine Griezmann uit een schier onmogelijke hoek met een heerlijk effect toch nog raakschoot. Daarmee was het vege lijf nog niet gered, maar dat gebeurde diep in blessuretijd alsnog. Een heerlijk opening van Messi zorgde voor ruimte bij Griezmann, die de bal vanaf de achterlijn op het hoofd van de instormende Alba legde: 2-2. In verlenging kwam het alsnog goed voor Koeman, die 'dolblij' was het met getoonde karakter. 

Real Betis – FC Barcelona 2-3 (7 februari 2021)
Competitieduel La Liga: schot Francisco Trincão
Ruim een half jaar moest Francisco Trincão wachten op zijn eerste doelpunt in dienst van FC Barcelona. Maar als vervanger van Miralem Pjanic werd de eerste treffer van de Portugees in Catalaanse dienst er wel eentje om volop te vieren: na de gelijkmaker van Víctor Ruiz gingen Koeman en consorten naar de gelijkmaker. Trincão pikte de bal met enige mazzel op, kwam naar binnen en schoot met links snoeihard via de onderkant van de lat binnen. Een narrow escape, heel veel opluchting bij Trincão én blijdschap bij FC Barcelona. Het duel daarop scoorde Trincão overigens meteen nog eens tweemaal, waardoor het doelpunt duidelijk bevrijdend werkte.

FC Barcelona – Sevilla 3-0 (3 maart 2021)
Halve finale Copa del Rey: kopbal Gerard Piqué
Sowieso was het bekertoernooi er voor FC Barcelona eentje van ontsnappingen. Zelfs Harry Houdini schreef een minder extreem script als hij shows spannend wilde maken, maar de ontsnapping tegen Sevilla spande misschien wel de kroon. Na een mislukte corner werd de bal binnengehouden door een Sevilla-verdediger, opgepikt door Antoine Griezmann, die de bal met links inbracht en Gerard Piqué raak zag koppen: 2-0 én verlengen. Even daarvoor had Sevilla een penalty gemist voor het beslissende uitdoelpunt, waardoor deze ontsnapping mede op het conto van Marc-André Ter Stegen geschreven mag worden. Maar 'Presidente' Piqué speelde de absolute hoofdrol.

FC Barcelona – Real Valladolid 1-0 (5 april 2021)
Competitieduel La Liga: schot van Ousmane Dembélé
Na een zware interlandbreak leek FC Barcelona amper te profiteren van de nederlaag van Atlético Madrid, want in eigen huis tegen de verdedigende linies van Real Valladolid lukte het maar niet om de ban te breken. Zelfs na de rode kaart Pedreno leek het nog te lukken voor FC Barcelona, maar nadat een hoge bal ingebracht werd en met wat geluk verlengd door Ronald Araújo, viel hij voor de voeten van Ousmane Dembèlé. Een paar minuten eerder schoot hij op eigen kenmerkende wijze huizenhoog over, maar ditmaal werkte de behendige fransman wél knap af: de landstitel is weer in eigen hand. 

gerelateerd