Opvolging Wiegman lastig: 'Regende vooral afzeggingen'

Opvolging Wiegman lastig: 'Regende vooral afzeggingen'

7 april 2021 – De KNVB begint steeds meer in de maag te zitten met het aanstellen van een opvolger voor Sarina Wiegman. De Nederlandse voetbalbond wilde aan het begin van 2021 duidelijkheid hebben over de nieuwe bondscoach, maar kreeg vooralsnog vooral nul op rekest van de pogingen die het deed. De kans is dan ook groot dat het 'geen grote naam' gaat worden.

Dat schrijft Voetbal International althans over de opvolging van Wiegman. Assistent Arjan Veurink sprak uit de wens te hebben ooit bondscoach te willen worden, maar directeur Nico-Jan Hoogma zette hoog in en wilde het liefst een externe opvolger. Daardoor is de mogelijkheid verkeken om Veurink alsnog door te schuiven, want hij koos ervoor om de weg van Wiegman naar Engeland te volgen.

'De afgelopen maanden leerden de KNVB dat de markt klein is. Het regende vooral afzeggingen in binnen- en buitenland. Als de selectie deze week weer bijeen is, zal de spelersraad worden geconsulteerd over de overgebleven kandidaten. De belangrijkste wens vanuit die hoek is kwaliteit, man of vrouw vinden de speelsters daarbij minder relevant. Gaat dat goed, dan wordt er snel witte rook verwacht', schrijft VI over de zoektocht.

Lees ook: Hoogma opvolging van Wiegman: "Het is niet makkelijk"

Eerder legde voormalig international Anouk Hoogendijk uit waarom de zoektocht zo moeilijk is in dit specifieke geval: er zijn weinig vrouwen met een geschikt diploma én de juist ervaring. Zij dacht dat Louis van Gaal geschikt zou zijn, terwijl eerder de naam van Jill Ellis, de voormalig bondscoach van de vrouwen van de Verenigde Staten, ook viel – evenals die van Jessica Torny. Het weekblad noemt geen concrete namen, maar weet dat het profiel in elk geval 'bijna onmogelijk' is.

'Want beter dan de beste coach van de wereld is moeilijk te vinden. Vanaf het moment dat Wiegman Oranje overnam veranderde alles. Met een vernieuwd zelfbewustzijn werd de ploeg in 2017 Europees kampioen in eigen land. Twee jaar later werd op het WK zilver gehaald. Intussen is Oranje een gevreesde wereldmacht, die over drie maanden in Japan op de Olympische Spelen van start gaat als een van de medaillekandidaten', aldus VI.

"Geen voorkeur: man of vrouw"
Vanuit de spelersgroep sprak verdedigster Stefanie van der Gragt eerder over de opvolging van Wiegman tegenover FCUpdate.nl. Volgens de Ajacied zou zowel een man als ook een vrouw aan de orde kunnen zijn. "Ik ben ook niet zo moeilijk, het maakt mij niet uit of het een man of vrouw wordt. Ik vind het belangrijk dat de trainer goed bij ons past, gepassioneerd is en dat we veel van de trainer kunnen leren", liet ze destijds weten

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 17 april 2021

  2. vrijdag 16 april 2021