FC Barcelona ontsnapt en nadert Atlético Madrid tot één punt

5 april 2021, 23:01   Bijgewerkt: 15 april 2021, 12:30

FC Barcelona is koploper Atlético Madrid maandagavond tot één punt genaderd. Met pijn en moeite boekte het team van trainer Ronald Koeman een 1-0 zege op een stug Real Valladolid, dat de wedstrijd door een rode kaart van Óscar Plano met een man minder eindigde. Ousmane Dembélé werd met een doelpunt in de negentigste minuut de matchwinner.

Barça kreeg zondag goed nieuws uit Zuid-Spanje. Sevilla had met 1-0 gewonnen van Atlético Madrid, waardoor de Catalanen de landstitel plots weer in eigen hand hadden. Om het gat tot één punt te verkleinen, moest er maandag gewonnen worden van Real Valladolid. Daarom besloot Koeman, ondanks dat Frenkie de Jong en Lionel Messi op scherp stonden voor El Clásico van komende zaterdag, zijn sterkte elf het veld op te sturen.

De misstap van Atlético Madrid inspireerde Barça niet tot een overtuigend optreden tegen Real Valladolid. Zoals verwacht had de ploeg van Koeman het initiatief en verreweg het meeste balbezit, maar tot veel kansen leidde dat in de eerste helft nauwelijks. De beste mogelijkheden voor rust waren zelfs voor de bezoekers. Kenan Kodro was met een kopbal op de lat het dichtst bij de 0-1. Aan de andere kant raakte Pedri in blessuretijd van de eerste helft het aluminium.

Met De Jong in een aanvallendere rol, nog meer druk naar voren en drie wissels na een uur probeerde Barça in de tweede helft het openingsdoelpunt te forceren. Real Valladolid weerde zich echter kranig en op de beslissende momenten bleek de thuisploeg niet doortastend genoeg. Zo hadden De Jong en Jordi Alba in kansrijke positie voor eigen kansen kunnen of misschien zelfs moeten gaan, maar kozen zij voor de assist. Dembélé schoot na een schitterende aanval tegen de doelman en Antoine Griezmann kopte in de rebound naast.

Het kantelpunt in de wedstrijd bleek een rode kaart voor Plano. Hij maakte tien minuten voor tijd een harde overtreding op Dembélé en werd van het veld gestuurd. Zelfs met een man meer creëerde Barça nauwelijks wat, maar vlak voor het ingaan van de blessuretijd viel de 1-0 alsnog. Bij de tweede paal schoot Dembélé de bal binnen. Barça houdt door de zege de titel in eigen handen en speelt komende zaterdag de kraker tegen Real Madrid.

Door: Vincent Houttuin