De Boer over Qatar-statement, Jong Oranje en Ihattaren

De Boer over Qatar-statement, Jong Oranje en Ihattaren

4 april 2021 – Frank de Boer heeft zondagavond onthuld wie normalter de oefenpartners van het Nederlands elftal worden in aanloop naar het EK in de komende zomer. Oranje speelt n de voorbereiding vriendschappelijke wedstrijden tegen Georgië en Schotland om het juiste ritme op te doen voor het eindtoernooi. Verder ging hij in op onderwerpen zoals Mo Ihattaren, het Qatar-statement, Kenny Tete en Jong Oranje.

Dat deed De Boer in het tv-programma Rondo. Daar was de bondscoach te gast om over diverse onderwerpen te praten. Allereerst werd hij aan de tand gevoeld over zijn keuze voor rechtsback Tete op bezoek bij Turkije boven Denzel Dumfries, wat voor vraagtekens zorgde in de studio. "Tete is niet iemand die lang de lijn telkens oprukt, maar juist verdedigend heel sterk. Ik heb hem een jaar meegemaakt bij Ajax: hij is toen nooit gepasseerd in de één-tegen-één. Niet eens op de training", verdedigde De Boer, die niet twee aanvallende backs wilde tegen Turkije en daarom voor Tete koos. 

Ook ging het over Jong Oranje en het 4-2-2-2-sytsteem van Erwin van de Looi. De Boer vindt de kritiek veel te makkelijk. "Voor de ontwikkeling van jonge spelers is het helemaal niet erg om in andere systemen te spelen. Toen hij het fantastisch deed in de kwalificatie, was het allemaal fantastisch. En ze spelen twee wedstrijden gelijk en we vallen daarover." Over zijn keuze om Teun Koopmeiners bij Jong Oranje te stallen. "Zo'n toernooi brengt spanning met zich mee. Dat is een fantastische ontwikkeling voor die spelers. Het moest een leider voor Jong Oranje zijn." Volgens De Boer was dat veel waardevoller dan een paar kleine optredens bij het Nederlands elftal. 

El Ghazi en Schouten
Er passeerden ook een aantal spelers de revue die al een tijdje niet in de voorselectie hebben gezeten van Oranje, maar wel in beeld zijn. "Elke dinsdag kijken we naar de spelers op de lijst in het buitenland. Ik ken Anwar (El Ghazi, red.) vrij aardig. Hij is een hele doelgerichte speler, recht toe, recht aan en wil graag scoren. Hij staat op de lijst, ja. Maar dat geldt ook voor Jerdy Schouten (Bologna, red.), die het bijvoorbeeld hartstikke goed doet." 

Ihattaren
Uiteraard werd De Boer ook gevraagd naar de keuze om Mo Ihattaren niet op te roepen voor het Nederlands elftal en niet in te grijpen toen ook Erwin van de Looi hem links liet liggen. "Hij moet eerst presteren. In goed overleg is besloten om hem niet te selecteren. Van de Looi heeft het uitgelegd: er zijn genoeg anderen in zijn ogen die beter en fitter zijn. Daar heeft hij het volste recht voor", aldus De Boer, die Ihattaren wel in een duidelijke rol ziet. "Zoals Ziyech bij Ajax speelde, zo moet Ihattaren dat invullen."

Qatar-statement
Verder ging het ook over het statement van het Nederlands elftal, dat pas gebeurde in de tweede wedstrijd tegen Letland in de WK-kwalificatie. "We wilden samen met andere bonden een statement maken. We waren nog steeds bezig om andere bonden daarin mee te krijgen. Er was twijfel of andere bonden gingen meedoen. Daarom besloten we: we doen het nu nog niet." Dat had volgens de bondscoach dus niets te maken met het thuisland.

Luuk de Jong
De spitsendiscussie bij het Nederlands elftal ging ook zondagavond verder. "Hij is de beste kopper", loofde De Boer. "Ik zie hem niet als pinchhitter. Tegen een mindere tegenstander wil je hem het liefst in de spits zien, waar het druk is. Dan kun je zien hoe belangrijk hij daar is, maar tegen een betere ploeg met veel ruimte achter de verdediging, zie je misschien liever Memphis in de spits met meer snelheid", vond De Boer, die het als optie ziet om én De Jong én Wout Weghorst mee te nemen naar het EK.

Van Dijk
De revalidatie van Virgil van Dijk kwam ook nog ter sprake. "Zijn herstel verloopt volgens plan, maar het zit precies op een splitsing van net wel of net niet mee naar het EK. Dan snap ik wel waarom Liverpool niet helemaal staat te springen dat hij meegaat." De Boer gaf aan dat hij minuten moest maken bij The Reds om kans te maken op het EK. Dat is bij Ajacied Daley Blind anders. "Het is een verschil of je er een jaar uitligt of twee maanden."

gerelateerd