Matig Ajax met moeizame zege op zak naar treffen met AS Roma

4 april 2021, 18:44   Bijgewerkt: 4 april 2021, 19:01

Ajax kende een enorm lastige middag tegen Heerenveen, maar trok met hangen en wurgen toch de zege over de streep (1-2). Daarmee is het in alle competities nu al 24 wedstrijden op rij ongeslagen en is het weer een stapje dichter bij de landstitel gekomen. Dusan Tadic en Sebastien Haller bogen een achterstand om, nadat Mitchell van Bergen de score nog opende. Zodoende kent Ajax dus toch een goede generale repetitie voor de wedstrijd tegen AS Roma van komende donderdag voor de Europa League.

Drie overwinningen uit de laatste twintig Eredivisiewedstrijden. Het zijn cijfers die je misschien ADO Den Haag of VVV-Venlo zou toedichten. Toch ging het hier om de prestaties van de nummer tien van de competitie: sc Heerenveen. Na een dramatische voorbereiding en een uitstekende seizoenstart, zijn de Friezen weer volledig teruggevallen in het oude patroon. Zodoende dreigt ook het Friese dossier van dit seizoen in de anonimiteitslade van het Zeister archief terecht te komen. De laatste keer dat Heerenveen het seizoen bekroonde met een Europees avontuur, was alweer in 2013.

Om dat gemiddelde iets op te krikken, leek de wedstrijd tegen de koploper daarvoor echter niet de ideale gelegenheid. Na de zege op RB Leipzig gisteren, werd Bayern München op sociale media al gekscherend het Ajax van de Duitse competitie genoemd. De voorsprong van de Amsterdammers was inmiddels groter geworden dan de neus van onze aanstaande premier en wedstrijden tegen ploegen uit het rechterrijtje beginnen steeds meer de gedaante van een formaliteit aan te nemen. Begin maart stonden beide ploegen voor de beker ook al tegenover elkaar, toen kende Ajax een zeer eenvoudige avond.

In deze editie kon het echter niet beschikken over Daley Blind, die geblesseerd raakte bij het Nederlands elftal en dus de rest van het seizoen mist. Daarnaast zag het ook last-minute Maarten Stekelenburg uitvallen in de warming-up, waardoor Kjell Scherpen voor Ajax zijn Eredivisie-debuut maakte. Wat tevens opviel, was dat Erik ten Hag de gebruikelijke namen op een iets minder gebruikelijke manier had neergezet. Zo stond Edson Alvarez centraal achterin, Jurriën Timber op de back en kwam Devyne Rensch op het middenveld te spelen op de plek van Blind. Bij Heerenveen keerde aanvoerder Henk Veerman terug na afwezigheid van vadersschap. 

Na een klein halfuur deed zijn collega Van Bergen even voor hoe je een kans moet verzilveren. Hij passeerde met speels gemak Alvarez en verschalkte vanuit een moeilijke hoek de Ajax-doelman. Erg lang waren zijn mondhoeken echter niet omhoog gekruld, want vijf minuten later had de VAR Richard Martens een handsbal van Jan Paul van Hecke geconstateerd. Nadat ook Jochem Kamphuis overtuigd was geraakt, mocht Tadic vanaf de stip de 1-1 binnenschieten.                                

Zo brengt Ajax het gat op de nummer twee weer terug naar elf punten en heeft het nog altijd een wedstrijd tegoed. Daardoor werken de Amsterdammers meer en meer toe naar een kampioenswedstrijd en kan het zich nu nagenoeg volledig focussen op de Europa League. Het optreden van Heerenveen mag zeker dapper genoemd worden, maar toch staan zij wederom met lege handen. Zo raakt een Europees avontuur voor hen juist steeds verder weg en lijkt het dus weer een teleurstellend seizoen te worden voor de Friezen.

Opstellingen en beoordelingen*

sc Heerenveen: Erwin Mulder 6; Sherel Floranus 5, Jan Paul van Hecke 6, Pawel Bochniewicz 5,5 (24. Ibrahim Dresevic 6), Rami Kaib 5 (75. Arjen van der Heide -); Lasse Schöne 6, Tibor Halilovic 6 (60. Lucas Woudenberg 5,5), Siem de Jong 6, Joey Veerman 7; Henk Veerman 4, Mitchell van Bergen 6,5 (75. Benjamin Nygren -).

Ajax: Kjell Scherpen 5; Nicolas Tagliafico 6, Lisandro Martinez 7, Edson Alvarez 5, Jurriën Timber 6; Devyne Rensch 6,5 (71. Mohammed Kudus -), Davy Klaassen 6, Ryan Gravenberch 6; Dusan Tadic 5,5, Sebastien Haller 6 (93. Brian Brobbey -), David Neres 5 (71. Antony -).

Man of the match: Joey Veerman

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen