FC Emmen wint ook van RKC en leeft in degradatiestrijd

4 april 2021, 18:41   Bijgewerkt: 4 april 2021, 18:52

FC Emmen leek zes wedstrijden geleden dood en begraven in de degradatiestrijd, maar heeft de weg omhoog weer volledig ingezet. Sindsdien verloor de ploeg van Dick Lukkien namelijk niet meer en pakte het onder andere een punt tegen Feyenoord. Na geweldige eerste helft kwam daar zondagmiddag een uiterst terechte zege op RKC Waalwijk (3-1) bij, waardoor een opstanding van de Drentse club in de degradatiestrijd steeds realistischer wordt.

De nederlagen van concurrenten VVV-Venlo (0-1 verlies tegen FC Groningen) en Willem II (0-1 verlies tegen AZ) zullen Emmen niet ontgaan zijn. Dat maakte de degradatiekraker tegen nummer veertien RKC Waalwijk nog wat extra beladen dan die vooraf al was. Beide ploegen zouden bij een overwinning uiterst goede zaken doen, maar voor Emmen zijn de degradatiezorgen het grootst. De ploeg van Dick Lukkien verscheen ondanks de knappe reeks als nummer zeventien, met een achterstand van zeven punten op de nummers vijftien en zestien, aan de aftrap en wist dat alleen een overwinning telde.

De energie en scherpte van Emmen was in geen velden of wegen te bekennen bij RKC. De Waalwijkers hadden moeite met het opzetten van een aanval en liepen tot overmaat van ramp binnen twintig minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Na een prachtige pass van Pena kon Adzic beginnen aan de tocht naar het Waalwijkse doel. De spits bleef koel en schoof het leer beheerst binnen. Emmen speelde frivool en vol zelfvertrouwen. Na de mooie assist maakte diezelfde Pena de middag voor rust nóg mooier met een benutte strafschop. Het was tevens een mijlpaal want Emmen scoorde nog nooit drie keer in één helft tijdens een Eredivisiewedstrijd.

Met een dubbele wissel trachtte RKC-trainer Fred Grim nog wat te forceren in Drenthe, maar ook in het tweede bedrijf leken de bezoekers geen potten te kunnen breken. FC Emmen behield de controle over de wedstrijd, maar werd zelf niet direct gevaarlijk. Dat was ook niet nodig gezien het feit dat de bezoekers totaal geen aanspraak maakten op een doelpunt. Van enige onrust bij Emmen was dus ook geen sprake: de zaken in de eerste helft waren meer dan goed gedaan.

Invaller Paul Gladon was met een balletje achter het standbeen nog dichtbij de 4-0, maar Lamprou was bij de les. De thuisploeg speelde de wedstrijd vervolgens rustig uit, maar moest uiteindelijk toch nog een goal incasseren. In de laatste minuut trof Ngonge nog doel. Desalniettemin schrijft Emmen drie hele belangrijke punten bij. Zodoende blijft de ploeg van Dick Lukkien voor de zesde keer op rij ongeslagen. Het gat met VVV en Willem II is geslonken tot vier punten en dus is direct handhaving weer een reële optie aan De Oude Meerdijk.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Emmen: Michael Verrips 6.5; Glenn Bijl 6.5, Miguel Araujo 6.5, Nick Bakker 7, Caner Cavlan 6.5; Kerim Frei 6.5 (85. Nikolai Laursen -), Lucas Bernadou 6 (23. Hilal Ben Moussa 6 ), Sergio Pena 7.5; Jari Vlak 6.5 (85. Keziah Veendorp -), Luka Adzic 7 (78. Paul Gladon -), Michael de Leeuw 7

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 6; Saïd Bakari 5, Melle Meulensteen 5, Ahmed Touba 5, Paul Quasten 5 (62. Thierry Lutonda 5); Richard van der Venne 4.5 (46. Ayman Azhil 5), Vurnon Anita 4.5 (73. Sebbe Augustijns -), Anas Tahiri 5; Lennart Daneels 5; Thijs Oosting 4.5 (62. Sylla Sow 5), Ola John 4.5 (46. Cyril Ngonge 5.5)

Man of the match: Sergio Pena

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.