Gehavend Feyenoord rekent pas laat af met stug Fortuna Sittard

Gehavend Feyenoord rekent pas laat af met stug Fortuna Sittard

4 april 2021 – De week bij het Nederlands elftal lijkt Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis goed te hebben gedaan. Met een assist en een doelpunt nam hij zijn ploeg zondagmiddag bij de hand tegen Fortuna Sittard, dat in De Kuip weinig te vertellen had. Berghuis stelde kort na rust Bryan Linssen in staat de score te openen en maakte kort voor tijd zelf het karwei af (2-0).

De interlandbreak, die voor Feyenoord begon met een hoop chagrijn na het 1-1 gelijkspel tegen FC Emmen, moest zorgen voor frisse koppen in De Kuip. Trainer Dick Advocaat moest deels met dank aan een Corona-uitbraak flink puzzelen met zijn opstelling, maar wist dat Steven Berghuis in ieder geval met de borst vooruit was teruggekeerd uit Zeist. De Feyenoord-captain had in Oranje namelijk zijn eerste twee interlandgoals weten te noteren, zijn EK-deelname daarmee grotendeels veiligstellend. In de Eredivisie wist Feyenoord evenwel dat het nog alle zeilen bij moet zetten om in ieder geval vierde te worden, waardoor een thuiszege tegen Fortuna bij de competitiehervatting simpelweg de enige optie was.

De thuisploeg pakte dan ook van meet af aan de controle, maar wist direct dat het geduld zou moeten betrachten bij het vinden van een opening. Fortuna-trainer Sjors Ultee wist dat Feyenoord in de omschakeling kwetsbaar kan zijn en stak dan ook niet onder stoelen of banken zijn speelwijze daarop te hebben aangepast. Toch voetbalde Feyenoord zorgvuldig, zeker in vergelijking met voorgaande wedstrijden. Dreiging ontstond er met name via Robert Bozeník, die enthousiast druk zette en daardoor tot twee keer toe in stelling werd gebracht door knullig opbouwen van Martin Angha. Ook Berghuis liet zich zien, maar behoudens één moment kon ook hij Yanick van Osch niet echt aan het werk zetten.

Fortuna zelf vond het op deze manier wel prima. Het speelde zeer voorzichtig, maar van de dreigende omschakeling die Ultee vooraf had aangekondigd kwam in de eerste helft weinig terecht. Een grote kans wisten de Limburgers wel te noteren, toen Roel Janssen een heerlijke dieptepass richting Zian Flemming stuurde. De aanvaller moest echter zijn meerdere erkennen in Justin Bijlow, die daar alert stond te keepen.

Bij een 0-0 ruststand was het vooral Feyenoord dat in de tweede helft op dezelfde voet verder wilde, zo bleek uit de openingsminuten van het tweede bedrijf. De thuisploeg pakte direct weer het initiatief en ging op zoek naar de opening, al was er ditmaal wel een moment waarop Fortuna een goede omschakeling in huis had. Een snel genomen vrije trap van Ben Rienstra eindigde voor de voeten van Zian Flemming, die zo 0-1 had kunnen maken maar de bal voorlangs schoot. Die gemiste kans werd direct keihard afgestraft, toen Berghuis een perfect aangesneden voorzet vanaf de rechterkant van het veld op het hoofd van Linssen liet landen. De favoriete gelegenheidsspits van Dick Advocaat, die ditmaal 'gewoon' als linksbuiten geposteerd stond, liet maar weer eens zien een goede kopper te zijn: 1-0.

Kort na die treffer kreeg Fortuna de kans op gelijke hoogte te komen, maar Bijlow liet zich niet verrassen door een schot van Tesfaldet Tekie. Wel draaide die kans de verhoudingen op het veld enigszins om, want Feyenoord kreeg steeds minder grip de bezoekers uit Sittard. Bozeník kreeg nog wel een schietkans, maar hielp ook die om zeep. Fortuna gooide ondertussen de schroom voorzichtig van zich af, want met een minimale achterstand voelde de ploeg dat er misschien wel iets te halen viel.

Advocaat greep derhalve in en haalde naast de tegenvallende Bozeník ook Mark Diemers naar de kant. Dat leidde tot wat meer gewenning bij de Rotterdammers, want Linssen kwam op negen te staan. Linssen werd op de linkerflank afgelost door Aliou Baldé, die veel geldingsdrang had en in positieve zin opviel. Feyenoord nam na de dubbele wissel het initiatief dan ook weer in handen en werd met name dankzij Baldé ook weer dreigend.

Toch was het nog even wachten tot Advocaat gerustgesteld weer in de dug-out plaats kon nemen. Daar werd uiteindelijk voor gezorgd door aanvoerder Berghuis, die enkele minuten voor het laatste fluitsignaal aan alle onzekerheid een einde maakte. Na goed werk van Baldé kon Berghuis alleen op Van Osch af, waarna hij de doelman met een bekeken bal met links verschalkte. Feyenoord wist dat het daarmee de punten binnen had en dat was verdiend, want de ploeg had Fortuna eigenlijk negentig minuten lang onder controle. Met de driepunter kan Feyenoord weer enigszins omhoog kijken, al bedraagt het gat met nummer vier Vitesse nog altijd vier punten.

Opstellingen en beoordelingen:*

Feyenoord: Justin Bijlow 7; Lutsharel Geertruida 6,5, Uros Spajic 6, Eric Botteghin 5,5, Tyrell Malacia 6,5; Leroy Fer 6 (79. Achraf El Bouchataoui -), Jens Toornstra 6,5, Mark Diemers 6 (69. Joao Texeira 6); Steven Berghuis 7,5, Robert Bozeník 5 (69. Aliou Baldé 6), Bryan Linssen 7

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 7; Martin Angha 4,5, Roel Janssen 7, Mickaël Tirpan 6 (84. Dario van den Buijs -), George Cox 6,5 (79. Thibaud Verlinden -); Mats Seuntjens 6,5, Tesfaldet Tekie 6 (79. Samuel Moutoussamy -), Ben Rienstra 7; Zian Flemming 6,5, Sebastian Polter 6, Emil Hansson 5 (58. Lisandro Semedo 6)

Man of the Match: Steven Berghuis

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd