Jong Oranje declasseert Hongarije en pakt groepswinst op EK

Jong Oranje declasseert Hongarije en pakt groepswinst op EK

30 maart 2021 – Jong Oranje heeft de volgende ronde van het EK O21 bereikt na een simpele 6-1 overwinning op Jong Hongarije. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi was afhankelijk van het resultaat bij Jong Duitsland – Jong Roemenië, maar de eindstand daar (0-0) viel gunstig uit. Jong Oranje is hierdoor zelfs groepswinnaar.

Jong Oranje had een kwartier nodig om op gang te komen in Hongarije. Het gastland had zelfs het betere van het spel. Kjell Scherpen was een aantal keer goed bij de les en Perr Schuurs voorkwam met een goede tackle dat Alen Skribek Jong Hongarije al snel op voorsprong zette. 

Na het eerste gevaar voor het eigen doel nam Jong Oranje de regie in handen. Jong Hongarije trok zich terug op eigen helft en kreeg de ene na de andere grote kans om de oren. De bal wilde er echter maar niet in voor de ploeg van Van de Looi. Ferdi Kadioglu, Dani de Wit en Myron Boadu waren een aantal keer gevaarlijk. Vooral met de voorzetten vanaf de flanken wist Jong Hongarije zich geen raad, maar de kopballen van de Jong Oranje-spelers verdwenen allemaal over of naast het doel van de tegenstander.

Justin Kluivert was met een schot op de paal dichtbij de openingstreffer, maar de vlag van de grensrechter ging omhoog voor buitenspel. Maar goed dat die bal er niet inging, want van buitenspel was absoluut geen sprake. Er is geen VAR aanwezig op het EK O21, dus mocht de bal in het Jong Hongarije-doel zijn gevlogen, dan was deze onterecht afgekeurd. 

Op slag van rust viel de bevrijdende 1-0 voor Jong Oranje. De Wit, die een ongelukkige eerste helft speelde, schoot de bal achter een kansloze Jong Hongarije-keeper Balász Bese na een heerlijke steekpass van Cody Gakpo.  Na 45 minuten spelen kwam er ook goed nieuws binnen voor Van de Looi en de zijnen: bij Jong Duitsland en Jong Roemenië stond het bij rust 0-0, waardoor Jong Oranje virtueel verzekerd was van een plek in de volgende ronde.

Kluivert, Mitchel Bakker en Jordan Teze bleven na de theepauze in de kleedkamer achter en werden vervangen door Brian Brobbey, Tyrell Malacia en Deyovaisio Zeefuik. Het resulteerde al snel in een uitgelezen kans om de 2-0 te maken. De bal ging op de stip na een overtreding op smaakmaker Gakpo. Boadu ging achter de bal staan en liet Bese kansloos: 2-0. Het was het startschot voor Jong Oranje om op zoek te gaan naar meer goals en daar hoefde de ploeg niet lang op te wachten. Gakpo pikte zijn doelpuntje mee door van afstand hard raak te schieten.

Hiermee was de overwinning voor Jong Oranje wel binnen, maar het bleef afwachten hoe de wedstrijd tussen Jong Duitsland en Jong Roemenië zou verlopen. Het bleef echter stil, doelpunten vielen daar lange tijd niet. Gunstig voor het Nederland, dat op die manier virtueel verzekerd bleef van een plek in de volgende ronde. 

Vanuit het niets deed Jong Hongarije wel wat terug bij een 3-0 stand: de bal ging op de stip na een ongelukkige handsbal van Sven Botman. De Lille OSC-verdediger kon er niets aan doen, maar scheidsrechter Sandro Schärer was onverbiddelijk. Jong Hongarije-aanvoerder Bendegúz Bolla pakte het cadeautje uit en maakte er 3-1 van. Lang treurde Nederland hier echter niet om: Gakpo beloonde zichzelf met nóg een doelpunt door de 4-1 binnen te schuiven na een voorzet van Zeefuik. De PSV-middenvelder was bij vier doelpunten van Jong Oranje betrokken.

Gakpo werd na 81 vervangen door Van de Looi. Een publiekswissel, zonder publiek helaas. Jong Oranje was nog niet klaar bij een 4-1 stand. Via Botman en Brian Brobbey werd de stand nog verder uitgebouwd naar 6-1. Bij Jong Duitsland – Jong Roemenië vielen er geen doelpunten, waardoor Jong Oranje als groepswinnaar eindigt. Aankomende zomer mag de ploeg opnieuw naar Hongarije reizen voor de knock-outfase van het EK.

Opstelling en beoordelingen*:
Jong Oranje: Kjell Scherpen 6.5; Jordan Teze 5.5 (46. Deyovaisio Zeefuik 7), Perr Schuurs 6.5, Sven Botman 6.5, Mitchel Bakker 5.5 (46. Tyrell Malacia 7); Abdou Harroui 6, Ferdi Kadioglu 6 (81. Jurgen Ekkelenkamp -), Dani de Wit 6, Cody Gakpo 9 (81. Javaîro Dilrosun -); Myron Boadu 6.5, Justin Kluivert 6.5 (46. Brian Brobbey 6.5).

Man of the Match: Cody Gakpo
*spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd