De Boer bespreekt kritiek op Jong Oranje en nut muurligger

De Boer bespreekt kritiek op Jong Oranje en nut muurligger

29 maart 2021 – Frank de Boer blikte maandagmiddag tijdens zijn persconferentie vooruit op het WK-kwalificatieduel met Gibraltar, maar ook een hoop andere onderwerpen passeerden de revue. Zo besprak de bondscoach van het Nederlands elftal het nut van de muurligger, de afwezigheid van de doellijntechnologie tijdens sommige kwalificatiewedstrijden en de kritiek Jong Oranje.

De muurligger is het antwoord op de vrije trap die onder een opspringend muurtje wordt geschoten. Er is veel kritiek op het relatief nieuwe fenomeen, maar De Boer vindt het maar vreemd dat er lacherig over wordt gedaan. "Het is bewezen dat het functioneel is. Het hoort gewoon bij je job. Als je dat moet doen, moet je dat gewoon uitvoeren. Wil je goals voorkomen, dan is elk detail belangrijk. Dat kan dat een persoon zijn die op de grond ligt of met zijn benen bijna in een spagaat kan liggen. Is het nodig, dan kan het zomaar zijn dat iemand er gaat liggen. Patrick Lodewijks wijst dan iemand aan."

In de WK-kwalificatie wordt er niet bij iedere wedstrijd gebruikgemaakt van doellijntechnologie. Tegen Turkije gebeurde dat niet en tegen Letland weer wel. "Daar kunnen we heel gefrustreerd over zijn, maar dat wisten we van te voren. Voor sommige landen gaat dat heel veel geld kosten en dat hebben zij er niet voor over. Of het riekt naar competitievervalsing? Daar ben ik het wel mee eens. Het is wel of niet. Zo zou het moeten zijn."

De Boer werd ook gevraagd naar Jong Oranje, dat het EK met twee gelijke spelen slecht is begonnen. Erwin van de Looi kiest in Hongarije voor een 4-4-2-systeem, waar veel kritiek op klinkt. "Hij kijkt naar de spelers die hij heeft en is vrij om te kiezen voor de spelers waarmee hij denkt het beste resultaat te kunnen halen. Jong Oranje speelt al een tijdje zo en toen heb ik er niemand over gehoord. Nu de resultaten wat minder zijn, valt iedereen erover. Dat vind ik een beetje te kort door de bocht."

gerelateerd