De Boer legt keuze voor Klaassen en Luuk de Jong uit

De Boer legt keuze voor Klaassen en Luuk de Jong uit

27 maart 2021 – Frank de Boer heeft voorafgaand aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland uitleg gegeven over zijn opstelling. Ten opzichte van het verloren duel met Turkije (4-2) kent de basiself drie nieuwe gezichten: Denzel Dumfries, Davy Klaassen en Luuk de Jong.

De Jong begint tegen Letland als spits, wat ten koste gaat van Donyell Malen. "Van Luuk weet je zeker dat hij in de spits staat als er een voorzet komt. Normaal gesproken zullen we de dominante partij zijn en vaak de achterlijn halen, dan wil je mensen die in de zestien zijn. Luuk is een spits die goed kan koppen, hij heeft bewezen dat hij dat ook tegen lange mensen kan bolwerken", aldus De Boer voor de camera van NOS.

De Boer vreest niet dat Oranje met De Jong in de spits te snel voor de lange bal zal kiezen. "Hij moet de twee centrale verdedigers aan zich binden, waardoor we met combinatiespel tussen de linies spelers als Klaassen, Depay en Berghuis aan de bal kunnen krijgen. Luuk hoeft de bal er niet in te koppen, hij mag 'm er ook in schuiven", ging de keuzeheer verder.

Klaassen heeft na zijn sterke invalbeurt tegen Turkije een basisplaats. "Hij staat op 10. Daar heb ik voor gekozen omdat hij het momentum heeft. Hij viel goed in, bracht wat teweeg en scoorde direct. Dat wil je gewoon gebruiken", vertelde De Boer, die nu De Jong start geen pinchhitter op de bank heeft. "Matthijs de Ligt kunnen we ook als pinchhitter gebruiken", pareerde de bondscoach.

De Boer verwacht dat Letland niet alleen zal inzakken. "Zij willen bij tijd en wijle vooruit druk zetten. Als we goed spelen, dwingen we ze automatisch terug. Dan moeten ze wel terugzakken. Het is een team dat niet schroomt de beuk erin te gooien en druk te zetten. Daar hebben wij de spelers voor om goed onderuit te spelen, maar daarvoor moeten we wel geconcentreerd zijn."

gerelateerd