Van Hanegem kritisch op Oranje-spelers en keuzes van De Boer

Van Hanegem kritisch op Oranje-spelers en keuzes van De Boer

25 maart 2021 – Willem van Hanegem was maar weinig te spreken over de prestatie van het Nederlands elftal woensdagavond op bezoek bij Turkije. De Kromme kijkt daarvoor naar Frank de Boer, maar ook heel duidelijk naar de internationals van Oranje. "Ze liepen er op hun dode gemak bij en speelden telkens weer de bal breed. Wat doen die gasten nou eigenlijk?"

Dat vroeg hij hardop af tegenover ESPN. "Turkije heeft er natuurlijk wel een paar aardige spelers bijlopen, maar normaal gesproken moet Nederland zo'n wedstrijd op hun sloffen winnen", vindt het Feyenoord-icoon. "Ik irriteerde me vooral aan de manier waarop de spelers erbij liepen: zo op hun dode gemak, telkens weer de bal breed spelen. Frenkie de Jong raakte de eerste bal al meteen kwijt en Georginio Wijnaldum had het helemaal niet. Ik had het gevoel dat Wijnaldum het helemaal niet leuk vond. Dat was vreselijk om te zien. De laatste jaren speelt hij als een van de beste middenvelders die er is."

Ook bondscoach De Boer moet het deels ontgelden. "Dumfries moet gewoon spelen, natuurlijk. Ik heb niks tegen Frank, in tegendeel zelfs, maar dit was geen goede zet", aldus Van Hanegem, die ook vond dat de coach centraal achterin in had moeten grijpen. "Tactisch was hij een goede speler, die had toch ook moeten zien dat Daley Blind op één na al zijn kopduels verloor? Hij had iemand moeten brengen die erin kan kletsen."

Lees ookForse kritiek op De Boer: "Veel vragen bij de selectie en opstelling"

Ook Owen Wijndal scoorde in de ogen van Van Hanegem een forse onvoldoende. "Hij gaf Blind telkens geen rugdekking. Blind had ook een aanvaring met Wijndal, die was telkens weg. Je moet weten wanneer je kunt gaan en wanneer je niet kunt gaan. Niet gokken", aldus de oud-international, die voorin ook problemen zag. Volgens Van Hanegem werd het veld veel te smal. "Je krijgt een opeenhoping van mensen bij elkaar. Er was geen ruimte", doelde hij op het naar binnen komen van de buitenspelers. 

gerelateerd