Forse kritiek op De Boer: "Veel vragen bij de selectie en opstelling"

Forse kritiek op De Boer: "Veel vragen bij de selectie en opstelling"

25 maart 2021 – Youri Mulder heeft donderdag hard uitgehaald naar bondscoach Frank de Boer. De voetbalanalist vindt sommige gemaakte keuzes in het duel met Turkije (4-2 verlies) onbegrijpelijk. "Je weet dat Turkije niet makkelijk wordt, maar je kunt je toch ook veel vragen stellen bij de selectie en de opstelling van het elftal."

Dat vertelt hij tegenover Sporza. "Neem nu Donyell Malen van PSV, die De Boer op links zette terwijl die al twee jaar niet als linksbuiten wordt uitgespeeld. De buitenspelers waren veel te licht, de voorhoede was ronduit zwak. Spelers als Georginio Wijnaldum en Memphis Depay gaven niet thuis", zag Mulder. Ook op de keuzes voor Kenny Tete en Marten de Roon was veel kritiek en op het late wisselen van De Boer eveneens.

Toch ligt het ook aan de spelers, weet Mulder. "Alles ging te traag, er stond geen elftal en er was geen winnaarsmentaliteit. (...) Wat Oranje niet was, waren de Turken wel met exponent Burak Yilmaz: efficiënt", wist de oud-international ook dat het geluk ontbrak voor Oranje, dat moet vrezen voor een zware kwalificatie. "Noorwegen heeft een elftal dat in de lift zit met een paar spelers die het goed doen in Nederland. Bovendien hebben zij ook nog een zekere Erling Braut Haland. Het wordt geen sinecure voor Oranje."

Lees ookOranje op rapport: schaamrood op de kaken na afgang in Istanbul

Kritiek op De Boer
En als het moeizaam blijft gaan in de WK-kwalificatie, zal ook de druk op De Boer toenemen, weet Mulder. "Er waren altijd al veel vraagtekens bij de aanstelling van De Boer. Het is vreemd dat een coach die internationaal mislukt is bij Inter en bij Crystal Palace deze job kreeg. Maar zijn successen behaalde hij bij Ajax, dan heb je ook wel wat die denk- en zienswijze. Aanvankelijk was er ook minder statisch spel te zien, maar al bij al was het gewoon niet genoeg", weet Mulder.

gerelateerd