Ontbreken van VAR en doellijntechnologie vooral een geldkwestie

Ontbreken van VAR en doellijntechnologie vooral een geldkwestie

25 maart 2021 – Dick van Egmond heeft duiding gegeven bij het ontbreken van de VAR en doellijntechnologie in de WK-kwalificatiereeks. De scheidsrechtersbaas van de KNVB stelt dat het vooral een kwestie van geld is dat het niet beschikbaar was voor Nederland op bezoek in Turkije - en ook bij alle andere wedstrijden. Wel verwacht hij dat er binnenkort een light versie van de VAR komt.

"Er is een bepaalde mankracht nodig voor de VAR. En structuur. Er moeten scheidsrechters beschikbaar zijn om het uit te kunnen uitvoeren. Dat kost tijd", aldus Van Egmond, die weet dat er ook geld nodig is. "Wellicht komt er in de toekomst een light-versie van de VAR. Die is dan simpeler. Met minder camera's en een kleinere opzet van operators. Maar dat is er nu dus nog niet. De ontwikkeling van de VAR gaat goed maar er zitten nog wel grenzen aan." Dat geldt ook voor de doellijntechnologie, die ook zeer prijzig is voor landen. 

Lees ook: Turkse bond koos ervoor geen doellijntechnologie te installeren

Dat was voor de kwalificatieduels nog niet mogelijk. "Organisatorisch is het momenteel nog maar mogelijk om slechts in 25 á dertig landen gebruik te maken van het systeem van de VAR en de FIFA wil het pas inzetten als alle landen daarover kunnen beschikken", aldus Van Egmond. "Na de kwalificatiereeks zijn de play-offs, daar wordt er wel weer gebruik van gemaakt omdat dat een beperkt aantal landen is."

gerelateerd