Turkse bond koos ervoor geen doellijntechnologie te installeren

Turkse bond koos ervoor geen doellijntechnologie te installeren

25 maart 2021 – Dat scheidsrechter Michael Oliver woensdagvond geen gebruik kon maken van doellijntechnologie, had te maken met een beslissing van de Turkse voetbalbond. NOS-verslaggever Jeroen Elshoff nam daags na de wedstrijd in Istanboel contact op met de UEFA en kreeg te horen dat nationale voetbalbonden in deze kwalificatiecyclus zelf mogen bepalen of er wel of geen doellijntechnologie wordt geïnstalleerd.

De Turkse voetbalbond koos ervoor om geen doellijntechnologie te installeren. Oliver had de hulp van de technologie goed kunnen gebruiken toen Oranje vlak voor rust een doelpunt claimde. Matthijs de Ligt kopte uit een hoekschop van Steven Berghuis via de grond tegen de paal. De bal werd vervolgens op, of achter, de lijn van de doellijn gehaald. Met het blote oog was niet te zien of de bal daadwerkelijk de doellijn had gepasseerd.

Opmerkelijk is dat er komende zaterdag bij de volgende kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland wel doellijntechnologie aanwezig zal zijn. Hulp van de VAR krijgen de scheidsrechters in de complete kwalificatie niet. De KNVB bevestigt tegenover het Algemeen Dagblad dat nationale bonden zelf mogen bepalen of er gebruikgemaakt wordt van doellijntechnologie. "Wel moeten beide landen, dus ook de tegenstander, ermee akkoord zijn", aldus een woordvoerder.

gerelateerd