Ook Jong Oranje stelt teleur, maar pakt wel punt tegen Roemenië

24 maart 2021, 22:59

Na een wervelende kwalificatie is het eindtoernooi voor Jong Oranje woensdagavond zeer teleurstellend begonnen. In de openingswedstrijd maakte het een zeer timide indruk en beet het zich uiteindelijk stuk op Jong Roemenië: 1-1. Een teleurstellend resultaat, al mocht het Ajax-keeper Kjell Scherpen zelfs nog dankbaar zijn dat er niet verloren werd. 

Het is alweer een eeuwigheid geleden dat de 'gouden generatie' van Nederland een dubbelslag sloeg door het jeugd-EK in zowel 2006 als 2007 op hun naam te schrijven. Voornamelijk de talenten van Spanje en Duitsland stonden een herhaling van het succes de afgelopen jaren in de weg. De laatste deelname van Nederland was in 2013. Toch opmerkelijk voor een land dat pretendeert met de Eredivisie dé opleidingscompetitie van Europa te hebben en waarbij superlatieven vaak tekortschieten als het om 'onze pareltjes' gaat.

Vooraf liet bondscoach Erwin van de Looi al weten voor Kjell Scherpen onder de lat te kiezen en niet voor Justin Bijlow. Sven Botman, die dit weekend bij Lille geblesseerd uitviel, was fit genoeg om minuten te maken, maar begon toch op de bank. De vele kenners van de Roemeense competitie buiten beschouwing gelaten, waren er voor ons Nederlanders maar weinig bekenden bij de tegenstanders. Desalniettemin slaagden zij er uitstekend in om met een compacte organisatie Nederland ver van het doel te houden.

Jong Oranje kreeg het balbezit veelvuldig in de schoot geworpen, maar kwam al combinerend nauwelijks in de gevarenzone. De enige manier waarop er toch kansen werden gecreëerd, was door middel van de voorzet. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Schuurs uit een corner van Justin Kluivert de openingstreffer binnenkopte. Roemenië, dat nog nooit is uitgeschakeld in de groepsfase van dit toernooi, rechtte echter al snel de rug. Diezelfde Schuurs gaf een vrije trap weg op 25 meter van het doel en Andrei Ciobanu hamerde de bal fraai in de bovenhoek.

Ook Roemenië bleek namelijk gevaarlijk te kunnen worden vanuit een voorzet. Van dichtbij werd de bal op doel gekopt, maar Scherpen hield zijn ploeg met een wereldreflex op de been. De kritiek die er op zijn basisplaats was, deed hij met zijn glansrijke optreden terecht verstommen. Oranje wisselde tegen het einde nog wel aanvallend met spelers als Cody Gakpo en Brian Brobbey, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Roemenen meer aanspraak maakten op een winnende goal dan Nederland.

Zo eindigde een zeer teleurstellende avond uiteindelijk in 1-1, waardoor de start verre van ideaal is. Een goed begin is het halve werk, maar met half werk leveren begin je niets tegen. Daarom wordt de wedstrijd tegen Jong Duitsland (dat met 0-3 van Jong Hongarije won) van komende zaterdag direct een belangrijke graadmeter. Ook bij een nederlaag is het toernooi nog niet over, maar Oranje moet toch echt uit een ander vaatje tappen om eind mei het avontuur te mogen vervolgen.

Opstellingen en beoordelingen*:

Jong Oranje: Kjell Scherpen 7,5; Mitchel Bakker 4,5, Jordan Teze 6, Perr Schuurs 6, Deyovaisio Zeefuik 5,5; Teun Koopmeiners 5, Dani de Wit 6, Ludovit Reis 5,5; Justin Kluivert 5, Myron Boadu 4 (64. Cody Gakpo 4,5), Noa Lang 5 (80. Brian Brobbey -).

Man of the match: Kjell Scherpen

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen