Oranje gewaarschuwd: topgeneratie Turkije aast op eindrondes

24 maart 2021, 11:00

Al decennialang speelt Turkije geen rol van betekenis op het internationale voetbalpodium. Kwalificaties voor eindrondes waren zeldzaam, succes in clashes met toplanden was regelmatig op voorhand al uitgesloten. De komende jaren zal alles anders zijn: de Turken beschikken over een geweldige generatie, die de komende jaren dromen moeten inlossen. Het Nederlands elftal is in de jacht daarop vanavond (woensdag, 18.00 uur) de eerste horde.

Nee, de WK-historie van het Turkse nationale elftal is bepaald niet rijk. Voor de laatste deelname moeten we de geschiedenisboeken van het Turkse voetbal afstoffen: in 2002 mocht het land zich voor de laatste keer met de mondiale top meten. Pijnlijk genoeg bleek het een uitzondering. Die deelname begin deze eeuw was de enige in liefst 54 jaar. Veertien keer slaagden de Turken er niet in zich te kwalificeren voor de belangrijkste eindronde.

Ook op EK's, waar slechts vier keer aan mocht worden meegedaan, kon Turkije geen hoge ogen gooien. Deze week begint de ploeg van bondscoach Senol Günes aan het vechten tegen die abominabele cijfers. Een ongekende gouden generatie moet de Turken in 2022 eindelijk naar deelname aan het wereldkampioenschap leiden, terwijl diezelfde groep komende zomer op het EK tot stuntploeg hoopt uit te groeien.

Want dat hebben de Turken zeker in zich. Met onder meer Leicester City-verdediger Caglar Söyüncü, Ozan Kabak (Liverpool), Hakan Calhanoglu (AC Milan) en de momenteel geblesseerde Merih Demiral (Juventus) in de gelederen heeft Turkije voor het eerst in jaren weer eens meerdere spelers die in de internationale top acteren. 

Bovendien ziet de Turkse toekomst er ineens rooskleurig uit. De 23-jarige Yusuf Yazici maakt dit seizoen indruk in de spits bij de Franse titelkandidaat Lille OSC, terwijl de 22-jarige Cengiz Ünder (Leicester City) eerder Justin Kluivert uit de basis wist te houden bij AS Roma. En vergeet Orkun Kökcü niet. Ook op de twintigjarige middenvelder van Feyenoord vestigt Turkije voor de komende seizoenen de hoop.

Woensdagavond om 18.00 uur staan de Turken tegenover het Nederlands elftal, het eerste duel in teken van WK-kwalificatie. Uiteraard is Nederland torenhoge favoriet in de strijd om de koppositie in de kwalificatiepoule, maar de Turken zullen daar misschien anders over denken. De komende jaren zullen de Turken zich met deze generatie hoe dan ook gaan plaatsen voor eindrondes. Oranje is gewaarschuwd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen