De Boer over Weghorst, Van de Beek en opponent Turkije

De Boer over Weghorst, Van de Beek en opponent Turkije

23 maart 2021 – Frank de Boer had dinsdag op de persconferentie van het Nederlands elftal enkele lastige onderwerpen te spreken. De bondscoach van Oranje ging op de situatie in Qatar, legde uit waarom Wout Weghorst niet bij de groep zit en ging dieper in op de situatie van Jasper Cillessen en Donny van de Beek.

Het Nederlands elftal maakt zich op voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije, Letland en Gibraltar. Dat Weghorst er ondanks zijn zeventien Bundesliga-doelpunten niet bij is, zorgde voor opschudding. "Ik heb op dit moment gekozen tussen Luuk de Jong en Wout en ik kies nu voor Luuk", zei De Boer. "En ik snap heel goed dat het een moeilijke kwestie is. Wout heeft het fantastisch gedaan en Luuk heeft het ook goed gedaan bij Oranje. We zitten in een korte periode bij Oranje. Dan overweeg je dingen en kies je ervoor om Luuk te kiezen. Ik heb hem ook gebeld, dat het verschrikkelijk moeilijk was. Hij was niet blij, laat dat duidelijk zijn. Dat is normaal. hij ging in ieder geval op dezelfde manier door om het mij moeilijk te maken."

Weghorst is nog steeds in beeld, benadrukte de bondscoach. "Hij trapt verschrikkelijk hard op de deur, laat dat duidelijk zijn. Er zitten zelfs al een paar gaten in. Het was verreweg mijn moeilijkste beslissing. Luuk en Wout zijn in mijn ogen dezelfde types. Wout heeft het fantastisch gedaan en we blijven hem volgen. Anderen weten dat ze goed moeten spelen om zich in de EK-selectie te spelen. Hij zit zeker in het vizier voor het EK, laat dat duidelijk zijn."

Ook ging het dinsdag over Jasper Cillessen en Donny van de Beek, die bij hun clubs niet veel aan spelen toekomen. "Jasper en Donny heb ik uitvoerig gesproken. Jasper staat er nu gewoon in en doet het gewoon goed, dus dat is goed voor ons en voor hem. Donny zit nog steeds in de beginfase van zijn loopbaan en speelt bij een fantastische club. Om meteen de handdoek in de ring te gooien, dat zou ik niet doen. Dat is ook een beetje je eer te na als speler. Dus ik vind het ook logisch dat hij is gebleven en proberen zich in het elftal te knokken. Laten we hopen dat dat gaat gebeuren. Ik heb er nu dan ook niet over getwijfeld om hem er bij te halen."

De eerste interland van Oranje deze week wordt woensdag gespeeld in en tegen Turkije. Van onderschatting zal geen sprake zijn, gaf de bondscoach aan. "Turkije heeft een goede ploeg, met veel spelers die in topcompetities spelen. Het gaat de goede kant op met het Turkse voetbal en dat is mooi om te zien, want het is een fantastisch land om te voetballen. Ik heb er zelf ook gespeeld en dat was een fantastische ervaring. De fans zijn zo gepassioneerd en soms over het randje, dus dat is ook een nadeel voor de Turkse spelers. Het is dan ook een nadeel voor hen dat de fans er niet bij kunnen zijn. Turkije heeft hele goede spelers en onderschatting zal er dan ook zeker niet zijn."

Lees ook: Frank de Boer komt met statement over omstreden WK in Qatar

gerelateerd