Van Nistelrooij weer terug bij Oranje: "Ik heb dat, maar Ruud ook"

Van Nistelrooij weer terug bij Oranje: "Ik heb dat, maar Ruud ook"

23 maart 2021 – Ruud van Nistelrooij fungeert de komende maanden als assistent van bondscoach Frank de Boer. Gehuld in een trainingspak van de KNVB maakte de voormalig topspits maandag tijdens de eerste training van het Nederlands elftal in aanloop naar de komende WK-kwalificatiewedstrijden een praatje met de aanvallers en gaf hij ze aanwijzingen.

Van Nistelrooij is vanwege zijn ervaring op WK- en EK-ervaring aan de technische staf van Oranje toegevoegd. "We hebben veel spelers die nog geen toernooi-ervaring hebben. Ik heb dat natuurlijk, maar Ruud ook", zegt De Boer in het Algemeen Dagblad. "Ik heb het zelf meegemaakt in 1992 bij mijn eerste EK, dat het wel handig is als er mensen zijn die kunnen vertellen hoe het werkt."

De Boer werkt op dit moment principes uit het basketbal om meer variatie in het aanvalsspel te krijgen "Ik wil beweging zien, héél veel beweging, zeker tegen teams die massaal verdedigen tegen ons", aldus de bondscoach "In het basketbal heb je de driesecondenregel in de cirkel. Beweeg je rond een spits, maar krijg je de bal niet, dan moet je er weer uit en komen anderen."

Van Nistelrooij bezit al enkele jaren zijn trainerspapieren, maar maakt volgend seizoen als hoofdtrainer van Jong PSV pas zijn debuut in het profvoetbal. Als trainer kiest hij voor de weg van de geleidelijkheid. "Je hebt oud-topspelers, die willen heel snel 'dóór' als coach, maar hij kiest echt voor het leggen van een fundament. Eigenlijk op dezelfde manier als hij als speler deed", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands.

gerelateerd