Jong Oranje langs de meetlat: beter dan gouden generatie?

23 maart 2021, 15:09

Met een ijzersterke selectie begint Jong Oranje deze week aan het Europees kampioenschap onder 21 jaar, dat in tweeën wordt gesplitst. Deze week staat de groepsfase op het programma, na het seizoen wacht de knock-outfase. Heeft Jong Oranje een beter team dan in 2013, toen Nederland ook alle hoop vestigde op de gouden generatie van destijds? FCUpdate legt beide elftallen langs de meetlat, kijkend naar de kwaliteit op dat moment én de potentie.

Doelman | Jeroen Zoet-Justin Bijlow 0-1

Een overduidelijke overwinning voor Bijlow, al is het maar omdat de Feyenoord-doelman nu al hoger in de pikorde staat dan zijn acht jaar oudere concurrent. Toen Zoet in 2013 met de beloften tot de halve finale reikte, deed hij dat als eerste keeper van RKC. Bijlow is, mits fit, vaste waarde bij topclub Feyenoord en gedoodverfde eerste keeper van Oranje voor de komende jaren. Naast zijn meevoetballende kwaliteiten beschikt Bijlow over een fraai arsenaal aan reddingen.

Rechtsback | Ricardo van Rhijn-Deyovaiso Zeefuik 0-2

Centrale verdediger | Stefan de Vrij-Jurriën Timber 1-2

Toegegeven: Perr Schuurs toonde dit seizoen bij vlagen aan Ajax naar een hoger niveau te kunnen tillen. Toch verloor de Ajacied zijn basisplaats en leek een rol op het tweede plan ook op het EK het devies. Een positieve coronatest van concurrent Jurriën Timber maakte alsnog de weg vrij voor Schuurs, een van de grootste verdedigingstalenten van Nederland. Stefan de Vrij was in 2013 echter vaste waarde bij Feyenoord. Een jaar later was hij een van de uitblinkers bij het 'grote Oranje', dat de halve finale van het WK bereikte. Via Lazio is De Vrij in de wereldtop beland. Afgelopen seizoen werd de verdediger van Inter bekroond tot verdediger van het jaar in de Serie A.

Centrale verdediger | Bruno Martins Indi-Sven Botman 1-3

Linksback | Daley Blind-Mitchel Bakker 2-3

Een overduidelijke keuze voor Blind, zonder de nu al indrukwekkende carrière van Bakker tekort te doen. In 2013 was Blind al vaste waarde bij Ajax, waar hij uitgroeide tot volmondig Oranje-international én een transfer naar het grote Manchester United verdiende. Bakker staat nog beduidend minder ver in zijn ontwikkeling. De ex-Ajacied is bezig aan zijn tweede seizoen in dienst van topclub Paris Saint-Germain, waar hij sporadisch aan speeltijd toekomt.

Rechtermiddenvelder | Marco van Ginkel - Abdou Harroui 3-3

Linkermiddenvelder | Kevin Strootman - Teun Koopmeiners 3-4

Hoewel Strootman een van de sterkhouders bij PSV was en na het jeugdtoernooi zijn carrière een fraai vervolg gaf bij AS Roma, kiezen we als nummer zes voor Koopmeiners. De aanvoerder van AZ maakte al zijn opwachting in het grote Oranje en behoort tot de beste middenvelders van de Eredivisie. De 23-jarige controleur staat dit seizoen al op vijftien treffers en lijkt komende zomer een mooie transfer te gaan maken. Koopmeiners concurreert met Strootman om een plek in de EK-selectie, maar lijkt de lichte voorkeur van Frank de Boer te genieten.

Aanvallende middenvelder | Adam Maher-Dani de Wit 4-4

Maher was in 2013 met afstand het grootste talent van de lichting. Niet voor niets noteerden scouts van alle topclubs zijn naam driftig in hun notitieblokje. Na het toernooi verkaste de middenvelder van AZ naar PSV, waar het supertalent de hoge verwachtingen niet waar kon maken. Inmiddels laat hij bij FC Utrecht zien nog altijd niet te zijn uitgespeeld en het in de toekomst nog eens te willen proberen op hoger niveau. De Wit is bij AZ een prima speler, maar bij lange na niet zo veelbelovend als Maher was.

Rechtsbuiten | Georginio Wijnaldum-Justin Kluivert 5-4

Spits | Luuk de Jong-Myron Boadu 5-5

Lichte voorkeur voor Boadu, reuzendoder in de Eredivisie die als spits van AZ een fraaie carrière tegemoet gaat. Hoewel De Jong zijn loopbaan via PSV knap heeft gereanimeerd, was hij in 2013 niets meer dan een miskoop van Borussia Mönchengladbach. De spits maakte de overstap van FC Twente naar de Bundesliga, waar hij uiteindelijk te licht werd bevonden. Het plafond van De Jong lijkt te liggen in de Europese subtop, waar hij momenteel acteert met Sevilla. Boadu heeft veel in zich om het te maken in de top: de spits is sterk, razendsnel én heeft een neusje voor de goal, typisch kenmerken die passen bij een omschakelclub als Borussia Dortmund.

Linksbuiten | Ola John-Noa Lang 5-6

Reservebank

De gouden griffel gaat na een nipte zege naar de huidige generatie, maar de bank in 2013 was beduidend beter. Cor Pot kon destijds latere internationals als Tonny Vilhena, Jordy Clasie, Leroy Fer en Memphis Depay als invallers binnen de lijnen brengen. Erwin van der Looi heeft Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Ludovit Reis en Cody Gakpo achter de hand als meest logische invalkrachten. Zij beginnen woensdagavond om 21.00 uur aan het EK onder 21 tegen de beloftenploeg van Roemenië.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen