Goudhaantje Dalmau bezorgt Utrecht zege met late goal

20 maart 2021, 18:34   Bijgewerkt: 20 maart 2021, 20:00

FC Utrecht heeft zaterdagmiddag met zijn late overwinning op Fortuna Sittard goede zaken gedaan voor de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van trainer René Hake was op bezoek bij de Limburgers te sterk voor Fortuna Sittard. Invaller Adrian Dalmau wist uiteindelijk pas laat de 0-1 te maken, waardoor de Utrechters haar positie op de ranglijst versterken en Fortuna met lege handen achterblijft.

Afgelopen weekend had Fortuna Sittard een knappe prestatie bereikt door na 26 speelrondes al 34 punten te verzamelen. Dankzij een 1-3 overwinning op provinciegenoot VVV-Venlo werden drie punten toegevoegd aan het totaal. Daarmee is lijfsbehoud zo goed als zeker voor de Limburgers, die nu zelfs azen op een play-off-plekje voor Europees voetbal.

Bij FC Utrecht stond het zaterdagmiddag ook in het teken van de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. Vooralsnog geeft de zevende plek recht op deelname aan die play-offs, een plek die Utrecht voorafgaande de wedstrijd bezette. Maar door de nederlaag van vorige week tegen Vitesse, kruipen de teams onder Utrecht steeds dichterbij. Topscoorder Sander van de Streek ontbrak in de selectie van René Hake. Van de Streek raakte vorige week geblesseerd in het duel met Vitesse en was nog niet voldoende hersteld. Othmane Boussaid speelde als zijn vervanger.

In het eerste deel van de eerste helft was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Yanick van Osch. De ploeg uit de Domstad kreeg kans op kans om op voorsprong te komen. Willem Janssen kopte na vijf minuten nipt over na een voorzet van Mimoun Mahi. Meteen daarna moest Van Osch zich strekken op een uithaal van Hidde ter Avest. Op deze manier was het wachten op de 0-1.

Toch leek het even erop dat Utrecht dan eindelijk op voorsprong kwam. Kerk werd weggestuurd door Ramselaar en rondde nu wel prima af. De grensrechter stak echter alsnog zijn vlag in de lucht wegens nipt buitenspel van Kerk. De marges leken heel klein, maar de VAR Serdar Gözübüyük kwam vrij snel tot dezelfde conclusie

De tweede helft begon eigenlijk net zoals de eerste helft voortvarend. De Domstedelingen zette de thuisploeg flink onder druk, maar waar het in het eerste kwartier van de eerste helft nog regende van kansen voor Utrecht, leverde het aan het begin van de tweede helft geen mogelijkheden op. Naar mate de tweede helft vorderde kroop Fortuna meer uit haar schulp. Zo meldde de thuisploeg zich steeds vaker voor het doel van Utrecht, maar het leverde doelman Eric Oelschlägel niet veel werk op.

Uiteindelijk kwam dan toch de verdiende openingstreffer voor de bezoekers. Mahi creëerde het doelpunt door na een goede actie op de achterlijn de bal prima terug te leggen. Invaller Sylla verzuimde nog te scoren, maar een andere invaller, Dalmau, deed dat niet. De Spanjaard zette Utrecht op voorsprong en was uiteindelijk ook de matchwinner. De spits scoorde zijn vierde doelpunt van de Eredivisie, waarvan drie als invaller.

Fortuna zorgde nog voor een paar heel hachelijke momenten in de zestien van de bezoekers. Mats Seuntjens kopte de bal tegen de arm van invaller Emil Bergström aan, maar die had zijn armen in een natuurlijke houding en dus volgde er geen penalty.

Opstellingen en beoordelingen: *

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 7; Martin Angha 4,5, Roel Janssen 4, Michaël Trippan 5, Lazaros Rota 5 (88. Arian Kastrati –); Ben Rienstra 5 (86. Samuel Moutoussamy –), Tesfaldet Tekie 5,5 (86. Emil Hansson –), Zian Flemming 5, Lisandro Semedo 5,5, Mats Seuntjens 5,5, Sebastian Polter 5

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 5; Hidde ter Avest 6, Tommy St. Jago 6, Willem Janssen 6,5, Django Warmerdam 6; Joris van Overeem 6,5 (90. Emil Bergström –), Bart Ramselaar 6, Adam Maher 6; Gyrano Kerk 5 (76. Adrian Dalmau –), Mimoun Mahi 5, Othman Boussaid 6 (76. Moussa Sylla –)

Man of the Match: Adrian Dalmau

*spelers moeten tenminste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.