Twente en Heerenveen scoren niet zonder topscorers in de basis

19 maart 2021, 21:59

Voor de derde keer in vier duels hebben sc Heerenveen en FC Twente in een onderlinge confrontatie niet gescoord. Ditmaal, in het Abe Lenstra stadion zonder de beide topscorers, werd het opnieuw 0-0. Op basis van de kansen had FC Twente meer verdiend, het raakte in de eerste en tweede helft de paal en een schot van Luciano Narsingh werd nog van de lijn gehaald. Desondanks houdt Twente het gat naar Heerenveen wel op drie punten en blijft het op een play-offpositie staan.

De echte subtop is voor Twente en Heerenveen uit zicht en de twee ploegen staan niet in de bekerfinale, dus is plaatsing voor de play-offs nog het enige waar ze om strijden. De Tukkers hebben met plek acht een play-offplek in handen, terwijl Heerenveen op plaats elf bivakkeerde met drie punten minder dan de Enschedeërs. De Friezen moesten deze vrijdagavond dus winnen om weer aansluiting te vinden.

Een andere reden waarom Heerenveen met niets minder dan een zege genoegen moest nemen, is onvrede bij de achterban. De supporters lieten na de nederlaag tegen Willem II afgelopen weekend klaar te zijn met het spel van hun club. Volgens de fans was het verlies in Tilburg geen incident meer, maar symbolisch voor een lange periode met spel zonder passie, strijd en beleving. Dus kwam er een gesprek met Siem de Jong, Henk Veerman, Cees Roozemond en trainer Johnny Jansen. Die zei na afloop dat het een goed gesprek was en eiste tegen Twente een reactie op het veld van zijn spelers.

Daarnaast kondigde Jansen aan te gaan wisselen en dat deed hij ook. Benjamin Nygren en Sherel Floranus kregen een basisplaats en dat ging ten koste van Rodney Kongolo en Ibrahim Dresevic. Ook voorin wisselde Jansen, maar noodgedwongen. Topscorer Henk Veerman ontbrak vanwege aanstaand zwangerschap van zijn vrouw en werd vervangen door Siem de Jong. Bij Twente ruimde Ron Jans ook geen plek in voor zijn topscorer, Danilo begon op de bank.

Ondanks dat beide goalgetters niet meespeelden, werd het een vermakelijke eerste helft. Beide teams maakten jacht op een goal en lieten daardoor ruimte voor de ander om van te profiteren. Heerenveen werd echter nauwelijks gevaarlijk, het was vooral Twente dat de kansen creëerde. In het eerste kwartier kopte verdediger Dario Dumic over en Jesse Bosch mikte met zijn volley ook te hoog. De jonge middenvelder had later in de eerste helft pech toen zijn inzet tegen de paal belandde. Ook Narsingh had geen geluk, na een fout van Jan Paul van Hecke werd zijn schot van de lijn gehaald door diezelfde verdediger. 

De conclusie na 45 minuten spelen was dat Twente vergat zichzelf te belonen en Heerenveen blij mocht zijn dat het nog 0-0 stond bij rust. Er was wel beleving te zien in het spel, maar zonder clubtopscorer Veerman voorin liepen de meeste aanvallen simpelweg spaak. De Jong kon het niet waarmaken als spits, er stond vaak geen mannetje op de juiste plek om de bal in het doel te werken. Nygren stond er wel een keer, maar bij hem ontbrak het aan een goede borstaanname na een pass van Joey Veerman.

Waar de eerste helft nog wel vermakelijk was, viel het na de pauze behoorlijk tegen. Door Heerenveen en Twente werd er veel balverlies geleden en kansen waren schaars. Pas na een uur werd Joël Drommel onder vuur genomen door De Jong, die recht op de doelman af schoot in plaats van een hoek uit te kiezen. Aan de overzijde kwam Ilic nog in scoringspositie, maar de vervanger van Danilo mikte naast. Zo bleef het 0-0 en kwam een derde doelpuntloze remise op rij tussen deze clubs steeds dichterbij.

Sterker nog, de 0-0 stand werd uiteindelijk niet meer verbroken. In blessuretijd had dat echter zomaar anders kunnen zijn, want daarin raakte Queensy Menig namens FC Twente nog de paal. Hij liftte de bal over keeper Erwin Mulder heen en zag dat zijn inzet via de paal niet het doel uit ging. Dat was de laatste kans, even later floot scheidsrechter Martin van den Kerkhof af en eindigde een confrontatie tussen Twente en Heerenveen weer in 0-0. En daar schieten beide ploegen barweinig mee op.

Opstellingen en beoordelingen*:

sc Heerenveen: Erwin Mulder 5.5, Sherel Floranus 6, Jan Paul van Hecke 5, Pawel Bochniewicz 5, Rami Kaib 5 (74. Lucas Woudenberg -), Tibor Halilovic 6 (74. Rami Hajal -), Joey Veerman 6.5, Lasse Schöne 6 (81. Rodney Kongolo -), Mitchell van Bergen 5, Siem de Jong 5, Benjamin Nygren 5 (74. Arjen van der Heijde -).

FC Twente: Joël Drommel 6.5, Tyronne Ebuehi 6, Dario Dumic 5, Kik Pierie 5.5, Jayden Oosterwolde 6, Wout Brama 6.5 (46. Godfried Roemeratoe 5), Jesse Bosch 6, (88. Nathan Markelo -) Ramiz Zerrouki 5, Luciano Narsingh 5.5, Luka Ilic 6 (76. Danilo -), Queensy Menig 6.

Man of the match: Joël Drommel

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen