Nederland
2 – 0
Oostenrijk

Schmidt: "Volgend seizoen kunnen we Ajax uitdagen"

Schmidt: "Volgend seizoen kunnen we Ajax uitdagen"

19 maart 2021 – Roger Schmidt wacht met PSV zondag opnieuw een topper in de Eredivisie. In aanloop naar het duel tegen nummer drie AZ hebben de Eindhovenaren een voorsprong van drie punten, maar spreekt het tegen ze dat ze dit seizoen nog geen enkele topper wisten te winnen. Schmidt wil daar echter niet te veel waarde aan hechten.

"Dat is meer iets voor de media", reageerde de trainer toen hij met de slechte reeks toppers geconfronteerd werd. "Wij moeten ons focussen op onze plek op de ranglijst. We spelen om ook volgend seizoen Europees voetbal te spelen en met de tweede plaats kunnen we ons kwalificeren voor de Champions League. Voor het zelfvertrouwen is het wel belangrijk om van een topclub te winnen. In de laatste toppers hebben we laten zien dat we goed voetbal kunnen spelen, maar nu is het ook tijd om resultaat te boeken."

Boscagli
In het bijzonder ging Schmidt in op de prestaties van Olivier Boscagli. De Fransman schoof dit seizoen van de linksbackpositie naar het centrum en speelde ook al enkele wedstrijden als middenvelder. "Hij is gewend als centrale verdediger te spelen, maar heeft ook laten zien als middenvelder uit de voeten te kunnen", zei Schmidt. "Het is een goede voetballer, hij is tactisch heel slim. Hij is altijd geïnteresseerd in tactieken en het is mooi om daar met hem over te praten. Hij wil alles weten."

Op de vraag of dat hem ook een potentieel leider van het team maakt, antwoordde Schmidt bevestigend. "Tactisch is het een leider. Hij weet precies wat we willen doen en kan dat ook in de praktijk uitvoeren. Hij is ook een speler die andere spelers daarbij kan helpen. Hij is geen echte spreker, maar meer een tactisch leider. Ik waardeer zijn spel dit seizoen heel erg."

Ajax
Geregeld stelde Schmidt dit seizoen dat de achterstand op Ajax (inmiddels acht punten) logisch is, gezien het verschil in begroting. Toch wil dat volgens hem nog niks zeggen over de komende jaren. "Je zag hun kwaliteit tegen ons en je zag het tegen Young Boys, terwijl Bayer Leverkusen nog werd uitgeschakeld door ze. Dat is altijd lastig te vergelijken, maar het laat wel zien hoe goed Ajax is", begon Schmidt lovend over de Amsterdammers.

"Maar in de drie wedstrijden die wij tegen ze speelden, was alles mogelijk", vervolgde de oefenmeester. "In de laatste (1-1, red.) waren wij het betere team en hebben we laten zien hoe goed we kunnen spelen tegen ze. Ook tactisch. Natuurlijk hebben zij veel individuele kwaliteiten, maar in deze wedstrijden hebben we de invloed daarvan kunnen beperken. Dat is ook ons doel voor de rest van het seizoen en zeker voor volgend seizoen. We kunnen beter spelen en onze selectie verbeteren en ze volgend seizoen opnieuw uitdagen. Ik zie dan nog steeds kans om kampioen te worden."

Wedstrijdselectie
Zo ver is het voorlopig nog niet. Eerst staat zondag om 14:30 uur een belangrijk duel in de strijd om plek twee op het programma. Daarin kan Schmidt niet beschikken over Mauro Júnior, Timo Baumgartl en Maximiliano Romero, maar mogelijk wel over Ryan Thomas. "Hij trainde gisteren en eergisteren met het team, maar we moeten de laatste trainingssessies afwachten en kijken of het verstandig is om hem vlak voor de interlandbreak in te brengen. Gisteren zag het er goed uit."

gerelateerd