RKC Waalwijk
1 – 1
Go Ahead Eagles

Aangeboden door

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Interview met Maduro: "Jong Oranje sterker dan in 2007"

Interview met Maduro: "Jong Oranje sterker dan in 2007"

Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

23 maart 2021 – Krap veertien jaar geleden wonnen Hedwiges Maduro (36) en 'zijn' Jong Oranje het jeugd-EK in Nederland. Tijdens die zomer van 2007 was het één groot feest met publiek, sfeer en een huldiging. Nu, veertien jaar later, is er geen publiek bij de wedstrijden en heeft Nederland al zeven jaar niet meer meegedaan aan het toernooi. Maduro blikt in gesprek met FCUpdate.nl terug én vooruit.

De geweldige zomer van 2007

Na de EK-winst in 2006 begon Jong Oranje in 2007 als één van de titelfavorieten aan het EK. In de poule werd Nederland eerste met zeven punten uit drie wedstrijden. Daarmee eindigde het boven België en werd een ambitieus Portugal al vroeg uitgeschakeld. De kwartfinale daarna leverde direct een kraker van jewelste op. Tot in de 89ste minuut van de wedstrijd leek een uitschakeling aanstaande, maar toen stond topscorer Maceo Rigters op om de gelijkmaker binnen te schieten. Na een zinderende strafschoppenserie waarin maar liefst 25 penalty's werden genomen, won Nederland ook die wedstrijd. In de finale veegde het vervolgens de vloer aan met Jong Servië (4-1) en daarmee was de tweede titel in twee jaar een feit.

Hoe anders is het nu met Jong Oranje. De beloftenformatie ontbrak zeven jaar lang op eindtoernooien en zal zodoende niet als grote favoriet op het EK gelden. Maduro weet hoe mooi het kan zijn om succes te hebben op het talententoernooi. "Het EK in 2007 was een zeer geslaagd toernooi, ook omdat het in eigen land was. We konden tickets verdienen voor de Olympische Spelen, dus het was één groot feest eigenlijk", blikt de huidig trainer van Almere City FC terug bij FCUpdate.nl. "We behaalden steeds opnieuw onze doelstelling. Daar hebben we echt keihard voor gewerkt, we zijn echt het toernooi ingegroeid. We waren misschien niet de favoriet, maar we waren wel een team dat wist wat het moet doen."

De selectie had met Foppe de Haan de perfecte trainer voor de groep, die de talenten goed wist te raken. Maduro merkte dat daardoor de teamgeest sterk was. "We hielpen elkaar echt. Dat was van enorm grote waarde toen. We wisten ook goed wat onze zwaktes en sterke punten waren. Dat is denk ik het belangrijkste op het toernooi", vertelt de voormalig middenvelder van onder meer Ajax, Valencia en FC Groningen. "Ons team had iets speciaals. We hebben echt iets neergezet. Dat we ons kwalificeerden voor de Olympische Spelen was echt groots. We hadden ook echt een vriendenteam, met kwaliteit ook. We gingen door het vuur voor elkaar, en daardoor hebben we dat toernooi gewonnen. Dat is niet voor iedereen weggelegd", beseft Maduro.

Een sterker Jong Oranje dan in 2007
De 37-jarige coach van Jong Almere ziet bij het huidige Jong Oranje ook iets moois groeien. "Hij heeft iets gebouwd, waarbij je super trots moet zijn om voor Jong Oranje te spelen", is Maduro lovend. "Daarom is die spirit binnen Jong Oranje nu ontzettend goed. Het zijn allemaal jongens die volmondig ja zeggen als er gevraagd wordt of ze willen spelen bij Jong Oranje. Eerst hadden spelers minder zin om bij dat elftal te spelen, aangezien je op die leeftijd al graag bij het 'echte' Oranje wil spelen. Van de Looi heeft dat echt weggewerkt." Een typisch voorbeeld daarvan is Teun Koopmeiners. De AZ-vedette debuteerde al in Oranje, maar zal tijdens het jeugd-EK in de ploeg van Van de Looi spelen.

Koopmeiners zal in de ploeg van Van de Looi een sleutelrol gaan spelen, net als waarschijnlijk Myron Boadu, Sven Botman en Noa Lang. "Als je het vergelijkt met nu denk ik dat dit team meer kwaliteit heeft dan ons team", stelt Maduro. De voormalig captain is lyrisch over Koopmeiners. "Hij is natuurlijk de aanvoerder bij dit team. Hij wordt ook al geprezen om zijn goals en zijn spel bij AZ en ik denk dat hij de absolute leider is van dit team. Voorin is er ook genoeg kwaliteit. Het team speelt ook al een tijdje samen zo, dus ik denk dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld."

Begrip voor thuislaten Ihattaren
Mohamed Ihattaren van PSV was mogelijk ook een sleutelrol toegedicht, als Van de Looi hem had opgeroepen. Omdat zijn ontwikkeling in Eindhoven stagneert heeft de bondscoach ervoor gekozen om de talentvolle middenvelder niet mee te nemen naar het toernooi in Hongarije en Slovenië. Maduro begrijpt dat wel. "Hij heeft natuurlijk nooit bij Jong Oranje gezeten, op zijn positie spelen dan ook jongens die altijd spelen bij hun clubs. Dat doet Ihattaren niet. Dan moet je je afvragen welke rol hij wil innemen. Neemt Ihattaren genoeg met een plekje op de bank? Dat moet je je afvragen als coach. Op een toernooi heb je een bepaalde groepsdynamiek, en dat weet de coach ook."

Een EK zonder feeststemming

De wereld zit inmiddels een jaar in de coronacrisis en dus ook een jaar zonder publiek in de voetbalstadions. Ook op het EK van Jong Oranje in Hongarije zal zonder supporters op de tribunes gespeeld worden. Maduro is benieuwd hoe het toernooi nu zal verlopen. "Ook omdat het in het voorjaar is nu. Het is in ieder geval een unieke situatie. Je moet jezelf ook aanpassen, dit kan gewoon gebeuren in de wereld. Voor elke speler is dit een nieuwe ervaring, ik heb dit zelf ook nog nooit meegemaakt. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar hoe dit gaat verlopen."

Door de coronacrisis is de opzet van het toernooi nu ook iets veranderd, het EK is namelijk opgesplitst in twee delen. Het eerste deel wordt gespeeld in maart, terwijl het toernooi pas afgerond zal worden in mei en juni. Normaal krijgen de spelers dan ook iets langer de tijd om zich aan te passen in hun nieuwe omgeving. "De aanloop naar een toernooi als deze is vrij kort moet ik zeggen. Nu is het wel anders in verband met corona, normaal gesproken is het natuurlijk aan het einde van een seizoen. Normaal kom je twee weken bij elkaar, dan moet je jezelf eerst ready maken voor het EK", vertelt Maduro. "Vooral qua speelwijze moet je jezelf klaarmaken, normaal weet je dat wel maar je moet jezelf goed finetunen. Het is intens."

Jong Oranje begint het toernooi woensdagavond tegen Roemenië. Maduro neemt als aandachtig toeschouwer plaats voor de televisie. Hij hoopt dat Koopmeiners, Myron Boadu en Mitchel Bakker de nieuwe Maduro, Maceo Rigters, Royston Drenthe en Arnold Kruiswijk gaan worden. "Het is enorm mooi om een toernooi te winnen. Ik ben er supertrots op. Daarom hoop ik dat zij dat ook kunnen bewerkstelligen."

Door: Henri Keuter Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

CLAIM 5 KEER EEN
FREEBET VAN €10,00! Meld je aan

Reacties

gerelateerd