Punt voor Groningen en Emmen na duel met twee gezichten

13 maart 2021, 22:04   Bijgewerkt: 13 maart 2021, 22:10

FC Groningen en FC Emmen hebben zaterdagavond een punt overgehouden aan een wedstrijd met twee gezichten: 1-1. De uitploeg was heer en meester in het eerste bedrijf, maar zag het spelbeeld na rust volledig kantelen. Emmen verzuimt door het gelijkspel om over ADO Den Haag heen te gaan, maar verkleint de achterstand met de ploeg uit de hofstad wel tot één punt. Groningen verliest kostbare punten in de strijd om Europees voetbal.

Hoewel het onderonsje tussen FC Groningen en FC Emmen door de meeste supporters niet als echte derby wordt ervaren, was het voor veel spelers van de ploeg uit Drenthe een bijzondere wedstrijd. Veel veldspelers én trainers van Emmen hebben een verleden bij de Trots van het Noorden, waardoor ze zaterdagavond extra gebrand waren op een goed resultaat. Dat goede resultaat moest er ook komen, aangezien concurrent Willem II zegevierde tegen Heerenveen. Ook de Groningers kenden de belangen voorafgaand aan de wedstrijd, want drie punten zijn levensbelang in de strijd om Europees voetbal.

Het was de uitploeg die in de openingsfase uitstekend begon aan de wedstrijd. Binnen een paar minuten was het Michael de Leeuw die dicht bij de openingstreffer was. Sergio Padt keerde zijn inzet, maar verslikte zich een paar minuten later in diezelfde De Leeuw, waarna de goalie een gele kaart ontving. De daaropvolgende vrije trap tikte de doelman van Groningen vervolgens op schitterende wijze uit de kruising, waardoor hij zijn fout herstelde. Ook na deze grote mogelijkheid voor Emmen was Groningen nog niet wakker geschut en werd er geen enkele kans gecreëerd. Het was vooral Emmen dat zich liet zien met prima combinatiespel en veel lef in de opbouw.

Die tweede goal kwam er niet voor Groningen, wat gezien het spelbeeld ook onverdiend was geweest. Emmen was in de slotfase nog gevaarlijk via invaller Paul Gladon, maar de pinchhitter kopte de bal recht in de handen van doelman Padt. Door het gelijkspel profiteert Emmen niet volledig van het puntverlies van ADO Den Haag. De Drentenaren lopen één puntje in, maar dragen de rode lantaarn niet over aan de ploeg uit de hofstad. FC Groningen laat een kans om dicht bij nummer vijf Feyenoord te komen.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Groningen: Sergio Padt 6, Damil Dankerlui 6,5, Daniël van Kaam 6, Ko Itakura 6,5, Bart van Hintum 5, Ramon Lundqvist 5 (28. Wessel Dammers 5,5), Ahmed El Messaoudi 6, Tomas Suslov 7 (77. Sam Schreck -), Mohamed El Hankouri 5, Patrick Joosten 5,5 (66. Paulos Abraham 6), Alessio da Cruz 7.

FC Emmen: Michael Verrips 6, Keziah Veendorp 5, Nick Bakker 6,5, Miguel Araujo 6,5, Glenn Bijl 7, Lucas Bernadou 6, Jari Vlak 6, Luka Adzic 6 (72. Paul Gladon -), Sergio Peña 7 (82. Nikolai Laursen -), Kerim Frei 6, Michael de Leeuw 6,5.

Man of the match: Glenn Bijl

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.