Nederland
1 – 0
Oostenrijk

Schmidt ziet spitsenduo Malen-Zahavi steeds beter samenwerken

Schmidt ziet spitsenduo Malen-Zahavi steeds beter samenwerken

10 maart 2021 – Roger Schmidt ziet dat de samenwerking tussen Donyell Malen en Eran Zahavi steeds beter verloopt. De aanvallers vormen onder de Duitse oefenmeester de voorhoede van PSV. Samen waren zij al goed voor 23 doelpunten in de Eredivisie, maar een ideaal spitsenduo vormen zij nog niet.

Dat komt omdat Malen en Zahavi zich nauwelijks voor elkaar lijken te willen wegcijferen. Liever schieten ze de bal zelf erin dan elkaar de beslissende pass toe te spelen. Dat blijkt ook uit de cijfers. Vooral Malen lijkt weinig oog te hebben voor Zahavi. De Nederlandse spits creëerde dit seizoen slechts twee kansen voor zijn Israëlische teamgenoot. Andersom gaat het om dertien kansen.

"Ze moeten elkaar leren aanvullen, dat gaat steeds beter. Het aantal doelpunten dat zij hebben gemaakt is daarvan het bewijs", vertelt Schmidt in De Volkskrant. Volgens de Duitse trainer heeft Malen moeten wennen aan een systeem waarin hij niet de enige spits is. "Dat was totaal nieuw voor Donyell. In het begin had hij daar moeite mee. Hij was op zoek naar zijn eigen ruimtes, dat gaat nu al beter."

Volgens Arnold Bruggink ontbreekt er een duidelijke vermelding tussen aangever en afmaker. Zowel Malen als Zahavi ziet zichzelf als afmaker. "Malen en Zahavi zijn niet complementair aan elkaar, omdat beiden te veel echte spitsen zijn", zegt hij. Bij Zahavi staat volgens Bruggink het teambelang meer voorop dan bij Malen. "Als oudere speler denk je eerder: hoe kan ik het team beter laten functioneren? Als je jong bent, ben je veel meer bezig hoe je zelf beter kunt functioneren."

gerelateerd