De Mos: "Marokkaanse spelers moet je hard aanpakken"

9 maart 2021, 08:27   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Aad de Mos is niet verbaasd dat Mohamed Ihattaren dit seizoen worstelt met zijn gedrag bij PSV. Het talent van de middenvelder staat buiten kijf, maar continu ligt de technicus in de clinch met coach Roger Schmidt en anderen. De Mos wijt de problemen van Ihattaren aan de structuur in de jeugdopleiding van PSV, waar regelmatig een vrijbrief wordt gegeven.

"In het voortraject is te veel fout gegaan", geeft De Mos aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat wil zeggen: in de elftallen 14 tot 18 jaar, waarin bij PSV lang veel CIOS-jongens rondliepen als trainers. Daarvan is Ihattaren het slachtoffer geworden." Ihattaren had volgens De Mos een andere behandeling nodig. "Spelers van Marokkaanse origine moet je hard aanpakken, dat willen ze zelf ook", weet De Mos. "Bij PSV gebeurde juist het tegenovergestelde. Ze werden als prinsjes behandeld

De Mos zag het ook al fout gaan met Zakaria Bakkali. "Als Bakkali een goede wedstrijd had gespeeld in de jeugd hoefde hij niet met de spelersbus terug, maar mocht hij lekker met zijn vader in de auto naar huis rijden. Als Ihattaren te dik op de club kwam, mocht hij tóch gewoon mee naar jeugdtoernooien. Op zo'n manier kweek je natuurlijk nooit de hardheid en mentaliteit die nodig is op topniveau. Dat zie je nu terug."

De carrière van Ihattaren toont pijnlijk genoeg veel gelijkenissen met die van Zakaria Bakkali, die eveneens op jonge leeftijd doorbrak in Eindhoven. Bakkali was een toptalent, maar kon zijn grote belofte nooit inlossen. Via een transfer naar Valencia is de Marokkaan inmiddels bij het Belgische Beerschot belandt, waar hij vecht tegen een plek in de vijver vol gevallen toptalenten.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen