Krantenoverzicht: 'Zorgen over groeiende overmacht van Ajax'

Krantenoverzicht: 'Zorgen over groeiende overmacht van Ajax'

8 maart 2021 – Ajax en PSV kenden een uitstekend weekend, terwijl ook Vitesse en Feyenoord mindere tijden hebben gekend. De grote verliezen was zonder twijfel AZ, dat in Arnhem met 2-1 ten onder ging tegen de directe concurrent. Door de resultaten van deze speelronde stevent Ajax af op het kampioenschap, heeft PSV de tweede plek stevig in handen en blijft de strijd voor het laatste plekje in de top drie spannend.In de Volkskrant werd vooral gesproken over de eenvoud waarmee Ajax zijn wedstrijden wint. De Amsterdammers staan op pole position voor de titel, spelen binnenkort de bekerfinale en zijn nog actief in de Europa League. "Vooral van buiten Amsterdam weerklinkt kritiek en ongenoegen over de groeiende overmacht van Ajax, dat zoveel rijker is dan de rest en de Eredivisie in de houdgreep neemt. Die zorgen zijn begrijpelijk, omdat een competitie met elk jaar dezelfde kampioen inboet aan aantrekkingskracht. Anderzijds: dat is in eerste instantie niet het probleem van Ajax, dat de laatste jaren rijkdom verwierf door een paar deelnames aan de Champions League op rij en de verkoop van topspelers."

De overwinning op FC Groningen van zondagmiddag kwam volgens Trouw voor een groot deel door de inspanningen van Dusan Tadic, die andermaal een uitstekende wedstrijd speelde. De aanvoerder liet ook zien dat hij niet snel genoegen neemt met de prestaties van Ajax. "Bij een 2-0 stand met geen vuiltje aan de lucht voor Ajax gaf Tadic een pass die door David Neres niet werd begrepen. Een ijselijke gil van onbegrip galmde door de lege Johan Cruijff Arena, waarbij de Serviër zich ter aarde liet storten. Het tafereel was tekenend voor de gedrevenheid van Tadic, en die van Ajax momenteel. Aan de hand van de aanvoerder werd ook het stugge FC Groningen vrij eenvoudig verslagen."

In Eindhoven heet de grote uitblinker van de laatste weken Eran Zahavi. De routinier heeft na een moeizame eerste seizoenshelft zijn draai gevonden en scoorde tegen Fortuna Sittard twee keer. Ook helpt hij zijn ploeggenoten waar hij kan, zo schrijft het Algemeen Dagblad. "Door een gebaar na rust werd hij nóg een stukje groter. De Israëliër was bereid de kans op zijn eerste hattrick in Eindhovense dienst op te geven om Donyell Malen te helpen. Hij gunde de momenteel naar een goal snakkende Malen de bal en wenste zijn collega met een handje succes. Door tussenkomst van de VAR werd de strafschop teruggedraaid en leverde Zahavi's moment van onbaatzuchtigheid dus geen buitenkans op."

AZ maakte in Arnhem pas op de plaats. De ploeg van Pascal Jansen trad aan met een aangepast systeem en dat was volgens de Telegraaf aanleiding voor de nederlaag. "Jansen is misschien een goede trainer, maar geen bijzondere coach. Het doen van de juiste tactische ingrepen is op het hoge niveau waarop AZ speelt één van de belangrijkste zaken. Op dat vlak scoort Jansen een onvoldoende bij AZ. Benieuwd in hoeverre technisch directeur Max Huiberts dat laat meewegen, want zijn uiteindelijke oordeel over het hoofdtrainerschap zegt ook iets over de ambities van AZ. Is het alleen het opleiden en beter maken van spelers of weegt de noodzaak van resultaat intussen minstens even zwaar voor Huiberts."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 12 april 2021

  2. zondag 11 april 2021