Laporta wint Barça-verkiezingen: goed nieuws Koeman en Cruijff

Laporta wint Barça-verkiezingen: goed nieuws Koeman en Cruijff

7 maart 2021 – Joan Laporta (58) is officieel de nieuwe president van FC Barcelona. De man die tussen 2003 en 2010 al grote successen boekte op dezelfde positie werd zondag met grote overmacht (57,4%) gekozen als de definitieve opvolger van Josep Bartmomeu. Victor Font (tweede, 31,6%) en Toni Freixa (derde, 9.9%) konden het de voormalig preses niet écht moeilijk maken.

Dat heeft FC Barcelona officieel naar buiten gebracht. Dat is vermoedelijk goed nieuws voor trainer Ronald Koeman. Niet alleen sprak Laporta namelijk al het vertrouwen uit in de Nederlandse coach én heeft de nieuwe president een warme band met de familie Cruijff. Ook was een van zijn belangrijkste campagne-elementen het feit dat hij Lionel Messi 'als enige' zou kunnen behouden voor FC Barcelona. De kleine Argentijn heeft komende zomer een aflopend contract bij de Catalaanse grootmacht.

Volgens de bekende Spaanse journalist Oriol Domènech is de kans bovendien liefst 95 procent dat Jordi Cruijff onder het voorzitterschap van Laporta wordt aangesteld als technisch secretaris. Cruijff gaat dan veel samenwerken met Mateu Alemany, die technisch directeur wordt en de nieuwe dagelijkse voetbalbaas zal worden. De zoon van Cruijff liet weten dat hij dacht dat zijn vader 'ook op Laporta zou hebben gestemd' als hij nog in leven was.

Dat was een belangrijke steun in de campagne van Laporta, die eerder met Frank Rijkaard werkte als hoofdcoach van de Catalanen. Destijds was Koeman eigenlijk de eerste keuze van Laporta, maar toen kon Barça de afkoopsom aan Ajax niet ophoesten en kwamen ze uit bij Rijkaard. Dat Koeman ditmaal de eindverantwoordelijkheid heeft over de A-selectie, lijkt dan ook goed nieuws voor de Nederlander. Met name kandidaat Font liet zich in het verleden kritisch uit over Koeman en zou liever Xavi hebben gehad als coach. 

Lees ookLaporta claimt dat alleen hij Messi bij Barça kan houden

Laporta was tussen 2003 en 2010 ook voorzitter van FC Barcelona en deed het sportief geweldig. Financieel zou hij wel veel risico hebben genomen en bestuurlijk was het in die periode soms ook erg onrustig, mede daardoor verloor de door hem naar voren geschoven Jaume Ferrer van Sandro Rosell in 2010. In 2015 deed Laporta overigens ook mee aan de verkiezingen, maar destijds was Bartomeu de winnaar. Ditmaal is hij dus wel terug met een overgrote meerderheid. 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 16 april 2021

  2. donderdag 15 april 2021