United stopt de ongekende reeks van rivaal City bruut

7 maart 2021, 19:25   Bijgewerkt: 7 maart 2021, 20:08

De ongekende zegereeks van Manchester City is ten einde: uitgerekend in eigen huis in de derby tegen Manchester United ging het zondagmidag mis. Door een razendsnelle achterstand liepen The Citizens vanaf de eerste minuut achter de feiten aan en net als de eerdere ontmoeting in de Premier League kwam het niet eens tot scoren. Omdat Bruno Fernandes en Luke Shaw dat wel deden, is de knappe serie voorbij: 0-2.

21 (!) officiële wedstrijden op rij had Manchester City gewonnen tot deze zondagmiddag. Onder anderen Arsenal (1-4), Tottenham Hotspur (3-0), Liverpool (1-4), Manchester United (0-2), Chelsea (0-2), Borussia Mönchengladbach (0-2) werden verslagen: niet alleen de reeks, maar ook de manier waarop en het doelsaldo was indrukwekkend bij het elftal van Pep Guardiola. Gezien de drie remises op rij van United had het er geen enkele schijn van dat de reeks ten einde zou komen.

Maar na amper een halve minuut spelen was er plots wel aanleiding voor Guardiola om zich zorgen te maken over zijn reeks. Na een overtreding op Anthony Martial schoot Bruno Fernandes de bezoekers vanaf de strafschopstip namelijk al razendsnel op voorsprong. Een steuntje in de rug dat The Red Devils vleugels gaf, want het hield knap stand tegen Manchester City – dat voor het laatst niet tot scoren kwam eind december in het heenduel van de Premier League. De formule om de City-trein te stoppen, had Ole Gunnar Solskjær dus wel gevonden.

Dat Guardiola sterkhouders Phil Foden en Bernardo Silva (rust) op de bank hield, hielp de thuisploeg niet bepaald. Toen linksback Luke Shaw na een fraaie rush al snel in het tweede bedrijf de tweede United-goal maakte, was het voor City niet langer zaak om de reeks zeges te verdedigen, maar om een nederlaag af te wenden. Daarvoor bleef het lang in de race, omdat United via de spaarzame uitbraken geen derde goal produceerde – met name Martial was heel dichtbij de 0-3.

De geblesseerde Donny van de Beek en Nathan Aké (beide niet in de wedstrijdselectie) zagen hoe eerst invaller Foden nét naast schoot aan de andere kant en Raheem Sterling (teenlengte tekort en kopbal naast) tot tweemaal ook pech had in de afronding. Kevin De Bruyne kon het verschil eveneens niet maken en een roep om een penalty diep in blessuretijd werd even zo min beantwoord door de arbitrage.

Ondanks het einde van de krankzinnige reeks van Manchester City zijn er voor Guardiola nog relatief weinig zorgen. De voorsprong op de stadgenoot, die de tweede plaats weer overneemt van Leicester City, is nog altijd elf punten. Dat er dit seizoen alleen in de beker gewonnen werd van de eeuwige rivaal zal slechts een heel klein smetje zijn op de aanstaande landstitel van The Citizens. Want ondanks dit verlies zal de enorme voorsprong normaliter niet meer worden weggegeven – getuige de afgelopen reeks van 21 zeges en 28 duels zonder nederlaag.