Vitesse heeft Bazoer niet nodig en verslaat weifelend AZ

Vitesse heeft Bazoer niet nodig en verslaat weifelend AZ

7 maart 2021 – Vitesse heeft de strijd om de bovenste plekken van de Eredivisie weer spannend gemaakt. De Arnhemmers wonnen zondagavond met 2-1 van directe concurrent AZ, dat alleen in de slotfase aanspraak maakte op een resultaat. Een rode kaart voor jongeling Enzo Cornelisse zorgde voor spanning in de laatste minuten, waarin de gastheer uiteindelijk toch aan het langste eind trok.De grote afwezige in Arnhem was Riechedly Bazoer, die vanwege een disciplinaire straf niet door trainer Thomas Letsch werd opgenomen in de wedstrijdselectie. Daarom was er een verrassende basisplaats voor talent Cornelisse. AZ koos net als tegenstander Vitesse voor een 532-systeem en deed dat zonder de geblesseerde Fredrik Midtsjø. Yukinari Sugawara en Jesper Karlsson begonnen op de bank. Pascal Jansen had wel basisplaatsen toebedeeld aan Jonas Svensson, Timo Letschert en Dani de Wit.

In de beginfase was het vooral aftasten van beide ploegen. AZ had zichtbaar moeite met het veranderde systeem, al waren de gasten wel meer in balbezit. Vitesse had echter weinig moeite om de tegenstander van het doel te houden en besloot zelf steeds vaker de aanval te zoeken. Na een kwartier spelen werd Marco Bizot voor de eerste keer serieus aan het werk gezet. Hij tikte een schuiver van Loïs Openda uit de hoek en had vervolgens ook een passend antwoord op de rebound van Armando Broja, die van dichtbij dus niet scoorde.

Nadat Bizot met moeite een verrassende vrije trap van Oussama Tannane had gekeerd, bleek een inzet van Openda hem wel te machtig. Eli Dasa slingerde de bal uitstekend voor en Openda werkte bij de tweede paal de 1-0 binnen. AZ liet zich vervolgens meer gelden op de vijandelijke helft en Wijndal vuurde rakelings over. In de slotfase van de eerste helft leek de linksback een assist achter zijn naam te krijgen. Zijn uitstekende voorzet werd echter door ploeggenoot Svensson hard op de lat geschoten.

Na de thee was het minder lang wachten op grote kansen. Vitesse had namelijk binnen twee minuten op 2-0 kunnen staan, maar dat werd ternauwernood voorkomen dat Letschert. Aan de andere kant kapte Calvin Stengs zich op zijn beurt knap vrij en hij leek de bal in het doel te schuiven. Jacob Rasmussen haalde deze inzet weg uit de doelmond. Het spel golfde op en neer en Broja zag zijn schuiver rakelings naast vliegen. Albert Gudmundsson knikte op zijn beurt ook net naast. Hij stond helemaal vrij en zijn poging had niet de juiste richting.

AZ bleef de aanval zoeken, maar kreeg het deksel hard op de neus. Rasmussen stond helemaal vrij bij een vrije trap van Tannane en knikte bij de tweede paal zonder moeite de 2-0 binnen. Uit het niets werd het duel daarna nog spannend. Cornelisse kegelde de doorgebroken Boadu onderuit en kreeg de rode kaart van scheidsrechter Pol van Boekel. Cornelisse had het veld amper verlaten of invaller Jesper Karlsson zette de 2-1 op het scorebord. Hij werd uitstekend bediend door Koopmeiners en schoot na een fraaie controle prima binnen.

De bezoekers uit Alkmaar openden daarna de jacht op de gelijkmaker en wisselden aanvallend. Vitesse beperkte zich tot verdedigen en trok de 2-1 overwinning uiteindelijk met tien man over de streep. Zodoende ziet AZ nummer twee PSV uitlopen tot vijf punten. Het verschil tussen Vitesse en AZ bedraagt ook nog maar een puntje in het voordeel van de ploeg uit Noord-Holland. Feyenoord staat eveneens dichtbij. De Rotterdammers hebben 46 punten en doen ook zeker nog mee.

Opstellingen en beoordelingen:*
Vitesse: Remko Pasveer 6.5; Eli Dasa 6, Danilho Doekhi 6.5, Enzo Cornelisse 6.5, Jacob Rasmussen 6.5, Maximilian Wittek 6.5 (90. Dominik Oroz -); Sondre Tronstad 6, Oussama Tannane 7 (86. Tomás Hájek -), Matús Bero 6.5; Armando Broja 6.5 (74. Oussama Darfalou -), Loïs Openda 7 (86. Patrick Vroegh -).

AZ: Marco Bizot 6; Jonas Svensson 6 (77. Yukinari Sugawara -), Timo Letschert 5, Pantelis Hatzidiakos 5, Bruno Martins Indi 5 (62. Jordy Clasie 5.5), Owen Wijndal 6; Teun Koopmeiners 6, Calvin Stengs 6, Dani de Wit 5.5 (68. Jesper Karlsson 6.5); Albert Gudmundsson 5.5 (77. Zakaria Aboukhlal -), Myron Boadu 6.

Man of the Match: Oussama Tannane
*spelers moeten minimaal twintig minuten meedoen om in aanmerking te komen voor beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 13 april 2021

  2. maandag 12 april 2021