ErediVisie: Michael Verhips, 'Schijt-VAR' en allerlei relletjes

ErediVisie: Michael Verhips, 'Schijt-VAR' en allerlei relletjes

8 maart 2021 – Het was een Eredivisie-weekend zoals we die een tijdje niet hebben gehad: met zowel Ajax, Feyenoord als ook PSV won de traditionele top-drie namelijk weer eens. AZ was de grote verliezer bovenin, omdat het van Vitesse verloor. Verder gebeurde nog veel meer in de 25ste speelronde en zoals elke week bespreken we dat in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 'Schijt-VAR' wekt ergernis
De Video Assistent Referee is in het leven geroepen om arbiters te helpen en om foute beslissingen te kunnen herstellen. Steeds vaker zorgt het hulpmiddel voor frustratie bij spelers en supporters. Dat was afgelopen weekend in extreme mate het geval. De ellende begon vrijdagavond bij FC Emmen tegen Sparta met een late penalty vanwege hands bij Adil Auassar, die sprak van een 'schijt-regel'. Zaterdag was het ook mis bij RKC tegen FC Utrecht, waar Sander van der Eijk kwaad bloed zette door een penalty in de 96ste minuut. Hij wilde achteraf liever geen penalty geven, maar werd hier niet teruggefloten door de VAR. Hier moest wel ingegrepen worden, maar gebeurde het niet. Ook zondag was het weer mis door een handsbal van Mike te Wierik tegen Ajax. Dat Dusan Tadic na een gemiste penalty overigens nogmaals mocht aanleggen omdat er sprake was van te vroeg inlopen, maakte de ellende compleet. "Ik vind het een k*tregel, sorry dat ik het zo zeg", zei de captain van Groningen. Soortgelijke woorden dus als Auassar op vrijdag. Op deze manier schiet de VAR compleet zijn doel voorbij.

Verschrikkelijk Verkeerd Verdedigen Venlo
Quizvraag: in welke linie heeft VVV-Venlo de meeste spelers onder contract staan? Wie een blinde gok zou doen, kiest op basis van de tegengoals niet voor de verdediging. De 0-13 nederlaag tegen Ajax is er een voor in de historie, maar de laatste weken scoorden ook PSV, AZ en Vitesse vier doelpunten tegen het elftal van Hans de Koning. FC Emmen, FC Utrecht, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk en eerder Feyenoord troffen driemaal doel. Het aantal clean sheets staat op welgeteld 1 (!): alleen FC Twente (0-1) kwam niet tot scoren tegen de Limburgers. Door de nieuwe 6-0 nederlaag in De Kuip staat de teller van het aantal tegengoals op liefst 66. Hoger dan het aantal waarmee FC Twente in 2018 degradeerde (63) na 34 wedstrijden. Misschien kunnen ze de keeperstrainer van buurman Fortuna Sittard de komende tijd lenen? 

Michael Verhips
Door een doelpunt diep in blessuretijd redde FC Emmen een punt tegen Sparta Rotterdam. De opluchting was groot bij de hekkensluiter van de Eredivisie. Zeker bij Michael Verrips, die leek uit te groeien tot schlemiel van de avond. De van Sheffield United gehuurde doelman ging vlak voor rust ongelooflijk de fout in bij een vrij onschuldig afstandsschot van Laros Duarte. Verhip(s), zal iedereen aan De Oude Meerdijk hebben gedacht. Zo'n persoonlijke fout kan Emmen zich in de huidige situatie eigenlijk niet permitteren. Dat scheidsrechter Danny Makkelie de bal vlak voor tijd nog op de stip legde, was een gelukje dat normaal niet is voorbehouden aan een club in degradatienood. Voor Verrips betekende het dat zijn blunder iets minder kostbaar was.

Sinan Bakternietsvan
Kan Sinan Bakis al als miskoop worden bestempeld? Heracles Almelo legde de Duitse spits met Turkse roots afgelopen zomer voor drie jaar vast. In de Erve Asito moest hij de naar KRC Genk vertrokken Cyriel Dessers doen vergeten. Dat is hem nog niet bepaald gelukt. Zondag tegen PEC Zwolle startte Bakis voor het eerst sinds 17 januari weer een keer in de basis bij Heracles. Kansen om zijn doelpuntentotaal op te krikken kreeg hij genoeg, maar zoals wel vaker dit seizoen kreeg de spits de bal er niet in. Daardoor staat voor Bakis de teller nog altijd op slechts drie doelpunten, allemaal begin dit jaar gescoord tegen FC Emmen. De ketchupfles-theorie blijkt voor Bakis niet van toepassing....

Eredivisie-relletjes
Het slotstuk van het seizoen nadert en daarmee staan clubs ook onder hoogspanning. Dat wil er weleens voor zorgen dat de irritaties oplopen, waardoor een ruzietje, meningsverschil of een klein geschil kan uitlopen op een relletje. Daar weten ze in Eindhoven, Sittard en Arnhem alles van. Bij PSV werd Mohamed Ihattaren kort verbannen, maar het brandje werd snel geblust en zondag keerde de veelbesproken middenvelder alweer terug bij de Eindhovenaren. Fortuna zette in aanloop naar het duel met PSV keeperstrainer Sieb Dijkstra uit de staf en daar lijkt het laatste woord nog niet over gezegd. En de kraker tussen Vitesse en AZ werd gespeeld door Riechedly Bazoer, die door misdragingen op het trainingsveld de woede van een deel van de spelersgroep op de hals haalde.

En dan nog even dit...

Ere Zahavi

Rappe Gravenberch

Eric Ballerin


gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 12 april 2021

  2. zondag 11 april 2021