Ajax ontdoet zich van kranig Groningen en kent goede generale

Ajax ontdoet zich van kranig Groningen en kent goede generale

7 maart 2021 – Met David Neres als uitblinker heeft Ajax zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA een degelijke overwinning geboekt op FC Groningen: 3-1. De Braziliaan was betrokken bij eerste twee treffers van Ajax en nam de Amsterdammers op meerdere momenten bij de hand. Dusan Tadic besliste vanaf de stip het duel, waar hij zijn eerste gemiste penalty mocht overnemen. Ahmed El Messaoudi 'beloonde' het moedige FC Groningen vlak voor tijd nog met de eretreffer.

Op moeizame wijze behaalde Ajax vorige week een punt tegen PSV (1-1), woensdag volgde een simpele bekerzege op sc Heerenveen (0-3) en nu stond er met FC Groningen weer een zware klus op het programma. De Groningers slaagden er als enige in om thuis van Ajax te winnen en wonnen ook vorig seizoen in de Groene Kathedraal van Ajax. De laatste keer dat Groningen op bezoek ging in Amsterdam had Ajax het ook niet makkelijk: na een tweede geel voor Django Warmerdam kon Ajax pas door de hechte defensie van Groningen heen spelen, met een 2-0 tot gevolg.

Ook dit seizoen heeft trainer Danny Buijs de defensie weer op orde, In de laatste vier duels kreeg Groningen maar één goal tegen en keeper Sergio Padt is na het duo André Onana / Maarten Stekelenburg de minst gepasseerde doelman (18 vs. 24). Daar tegenover stond deze middag het gemis van topscorer Jørgen Strand-Larsen, die vanwege een enkelblessure aan de kant staat. Hij was al negen keer trefzeker, bijna 30% van de Groningse treffers (31) is van de spits afkomstig. De plek van de Noor werd ingenomen door Paulos Abraham, die de laatste weken met meerdere goals belangrijk was voor FC Groningen.

Ajax kampte ook met afwezigheid van een steunpilaar. Tegenover de terugkeer van Nicolas Tagliafico stond het ontbreken van Daley Blind. Trainer Ten Hag koos daarop voor een Latijn-Amerikaans centraal duo: Edson Álvarez en Lisandro Martínez vormden het defensieve blok, waardoor Mohammed Kudus op het middenveld een basisplaats kreeg toebedeeld. Een basisplaats was er niet voor Antony, zijn landgenoot Neres mocht als rechtsbuiten beginnen.

De keuze om Neres aan de aftrap te laten staan pakte goed uit voor Ajax. De Braziliaan liet zich veelvuldig gelden en was onder meer bij de vroege 1-0 van Gravenberch betrokken. Hij bediende Tadic en de Serviër bood Gravenberch vanaf randje strafschopgebied een mooie schietkans. Gravenberch passeerde Padt, en had op slag van rust dat nogmaals kunnen doen. Zijn vrije trap werd echter uit de hoek geplukt door de Groningse doelman.

Gravenberch was namens Ajax de enige die scoorde in de eerste helft en dat was toch wel een klein wonder te noemen. Zo kopte Lisandro Martínez bij een corner binnen het bereik van Padt en stuitte Davy Klaassen zelfs meerdere keren op de keeper, waarbij hij minstens een keer had moeten scoren. Ajax hield Groningen daarmee in de wedstrijd en de ploeg van Danny Buijs was zich daarvan bewust. In het laatste kwartier van de eerste helft kroop het meer en meer uit de schulp en was het wachten op een kans. Die kwam: Stekelenburg keerde een kopbal van dichtbij van Mohamed El Hankouri.

Na rust slaagde Ajax er wel in om afstand te nemen van Groningen. Een beetje uit het niets zette Haller al snel de 2-0 op het scorebord, nadat Neres het overzicht goed had bewaard. Groningen was in de eerste minuten na de thee namelijk minstens gelijkwaardig en niets wees erop dat er dan ook een goal van Ajax zou vallen. Groningen gaf zich na de 2-0 ook nog niet gewonnen en bleef dapper verzet bieden.

Een kwartier voor tijd kwam daar verandering in. Althans, Ajax besliste vanaf de stip de wedstrijd. Scheidsrechter Dennis Higler constateerde hands van Mike te Wierik, die de bal door Álvarez van dichtbij tegen zich aan geschoten kreeg. Dusan Tadic schoot vervolgens tegen de lat, maar mocht op herhaling omdat de te vroeg ingelopen Tomas Suslov de bal wegkopte. De herkansing was wel raak voor Tadic.

De 3-0 betekende de beslissing, Ajax ging in het restant van de wedstrijd deze ruime voorsprong natuurlijk niet meer uit handen geven. Wel kreeg Groningen nog wat het verdiende: een eretreffer. Bij een vrije trap kopte de van een blessure teruggekeerde El Messaoudi mooi raak voor de 3-1. Dat deed meer recht aan het spelbeeld, Ajax had niet op z'n dooie gemak FC Groningen verslagen. Maar het kreeg wel de verdiende drie punten en komt weer een stapje dichter bij de landstitel.

Opstellingen en beoordelingen*:
Ajax
: Maarten Stekelenburg 7, Jurriën Timber 6.5, Edson Álvarez 6, Lisandro Martínez 6.5, Nicolas Tagliafico 5, Ryan Gravenberch 6.5, Mohammed Kudus 6 (63. Jurgen Ekkelenkamp 5), Davy Klaassen 6 (88. Zakaria Labyad -), David Neres 8 (78. Antony -), Sébastien Haller 6.5, Dusan Tadic 7 (78. Oussama Idrissi -).

FC Groningen: Sergio Padt 7, Damil Dankerlui 6.5, Mike te Wierik 6 (74. Wessel Dammers -), Ko Itakura 7, Bart van Hintum 5 (83. Joël van Kaam -), Ramon Lundqvist 5 (74. Ahmed El Messaoudi -), Daniël van Kaam 6 (83. Sam Schreck -), Tomas Suslov 5, Mohamed El Hankouri 5, Paulos Abraham 5 (46. Patrick Joosten 4.5), Alessio da Cruz 6.5.

Man of the match: David Neres
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 16 april 2021

  2. donderdag 15 april 2021