Utrecht in extremis langs RKC na duel met twee gezichten

Utrecht in extremis langs RKC na duel met twee gezichten

6 maart 2021 – FC Utrecht heeft zaterdagavond op bezoek bij RKC Waalwijk met veel moeite de zege weten te pakken. Na een uitstekende eerste helft leek de ploeg van René Hake na een vroege goal van Mimoun Mahi haar zaakjes goed voor elkaar te hebben. De bezoekers stortten na rust echter in en konden het spel niet meer maken. RKC profiteerde middels een gelijkmaker van Richard van der Venne, maar kon vervolgens ook niet doordrukken. In de absolute slotseconden van het duel ging de bal nog op twijfelachtige wijze op de stip, waardoor Sander van de Streek matchwinner werd: 1-2.

RKC had de afgelopen weken de onderste regionen van de Eredivisie steeds verder in elkaar zien schuiven en wist dus dat drie punten tegen Utrecht geen overbodige luxe waren om het degradatiespook buiten het Mandemakers Stadion te houden. De Utrechters waren op hun beurt echter op jacht naar een betere uitgangspositie voor Europees voetbal en hadden zodoende geen boodschap aan de zorgen van de ploeg van Fred Grim. De bezoekers vlogen uit de startblokken en noteerden in de openingsfase verschillende kansen. Zo kon Adam Maher, die het van meet af aan op zijn heupen had, al na enkele minuten de reflexen van Kostas Lamprou testen. Dat liep voor RKC nog goed af, maar Utrecht bleef jagen op een vroege openingsgoal.

Na wat slordigheden in de afwerking, zoals bij Gyrano Kerk die de bal achter zijn standbeen en vanuit buitenspelpositie wat nonchalant in de handen van Lamprou veegde, was het toch al binnen het kwartier raak. Mahi werd weggestuurd door RKC'er Saïd Bakari, die de situatie totaal verkeerd inschatte en prompt moest constateren dat hij een onvrijwillige assist op zijn naam kreeg: 0-1.

Het was precies de start die Utrecht zich wenste, want wat volgde was een energieke eerste helft. De bezoekers lieten RKC constant achter zich aanlopen en deden dat vooral onder aanvoering van regisseur Maher, die strooide met goede ballen. Zo bediende hij Bart Ramselaar met een heerlijke voorzet en vond hij Mahi met een splijtende pass door het midden. RKC stelde er behoudens een opportunistisch schot van Melle Meulensteen en een mislukte counter niets tegenover en moet zich ook hebben afgevraagd hoe het bij het ingaan van de rust slechts 0-1 kon staan. Die vraag zal ook Mahi zich hebben gesteld, want net toen de Utrechtse energie wat leek weg te ebben kreeg de aanvaller een grote kans op 0-2. Van vlak voor het doel joeg hij de bal echter jammerlijk over.

Bij het ingaan van de tweede helft kwam Utrecht er vlug achter dat het minimale gebruikmaken van het overwicht voor rust de ploeg wel eens duur kon komen te staan. De Domstedelingen kwamen aanmerkelijk slapper uit de kleedkamer dan aan het begin van de wedstijd en kregen al binnen tien minuten een stevige tik te verwerken. Na onoplettendheid bij een ingooi kon Anas Tahiri de bal simpel voorzetten op Van der Venne, die vervolgens netjes binnenkopte: 1-1. Het bleek een voorbode voor een zeer moeizame tweede helft, waarin Utrecht haast niet meer aan voetballen toe kwam. Exemplarisch daarvoor was het spel van Maher, die geen schim meer was van de speler die Utrecht in de eerste helft bij de hand nam.

Ondertussen wist RKC na de gelijkmaker niet te profiteren van het ingestortte Utrecht. De Waalwijkers hadden absoluut meer in de melk te brokkelen en mochten met enige voorzichtigheid ook wel de bovenliggende partij worden genoemd, maar wisten dat toch ook niet om te zetten in échte doelkansen. Ola John leek het nog wel even op zijn heupen te krijgen, maar werd na twee halve kansen gewisseld door zijn trainer.

Het was vervolgens wachten op een hectische slotfase, waarin beide ploegen nog aan het langste eind hadden kunnen trekken. De angst voor een nederlaag in extremis bleek aan beide kanten echter groot, waardoor het duel als een nachtkaars uit leek te gaan. Niets bleek echter minder waar, want in de absolute slotfase kreeg Utrecht een penalty van arbiter Van der Eijk. Er was licht contact tussen Touba en Kerk en de leidsman vond het voldoende voor een strafschop. De VAR sloot zich daar bij aan en dus bezorgde  Van de Streek zijn ploeg belangrijke punten na een duel dat eigenlijk geen winnaar verdiende.

Opstellingen en beoordelingen:*
RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 6.5; Saïd Bakari 5,5, Melle Meulensteen 6, Ahmed Touba 6.5, Paul Quasten 6.5; Vurnon Anita 6, Richard van der Venne 7 (90. Hans Mulder -), Anas Tahiri 5.5 (77. Ayman Azhil -); Ola John 6.5 (68. Sylla Sow 6), Thijs Oosting 6 (77. Finn Stokkers -), Lennerd Daneels 6.

FC Utrecht: Eric Oelschlägel 6.5; Mark van der Maarel 6, Willem Janssen 6.5, Tommy St. Jago 6, Hidde ter Avest 6.5; Adam Maher 7 (77. Jeredy Hilterman -), Sander van de Streek 6, Joris van Overeem 6.5; Bart Ramselaar 6,5, Mimoun Mahi 6,5 (77. Othman Boussaid -), Gyrano Kerk 6.

Man of the Match: Sander van de Streek
*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd