Noorse clubs pleiten voor boycot van WK 2022 in Qatar

Noorse clubs pleiten voor boycot van WK 2022 in Qatar

5 maart 2021 – De kritiek op het WK 2022 in Qatar neemt steeds verder toe. Dat heeft alles te maken met het bericht van The Guardian twee weken geleden. Het Engelse dagblad bracht naar buiten dat er meer dan 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden bij de werkzaamheden voor het toernooi. Reden om het evenement te boycotten, vinden meerdere Noorse clubs.Donderdag voegde Rosenborg BK zich bij competitiegenoten Odd, Strømsgodset, Viking, Brann en Tromsø. Die clubs maakten eerder al bekend dat zij willen dat Noorwegen het toernooi gaat skippen. De sneeuwbal ging rollen door toedoen van Tromsø, dat bij monde van bestuurslid Tom Høgli liet weten dat Noorwegen het toernooi zou moeten skippen.

"De voetbalwereld moet voldoen aan bepaalde standaarden", zei hij volgens Voetbal International tegen The Athletic. Het is tijd om te zeggen: "tot hier en niet verder". Hopelijk volgt de Noorse bond ons." Trond Haukvik, de voorzitter van Odd, sloot zich daar bij aan. "Dit is meer dan sport, dit gaat over de ziel van het voetbal."
Donderdag heeft ook Rosenborg zich geschaard achter het idee van de Noorse clubs om het toernooi te boycotten. Het bestuur wilde daar aanvankelijk niet aan, maar een duidelijke meerderheid van de leden bij de jaarlijkse vergadering ging daar tegen in. Zodoende schaart Rosenborg zich toch achter het statement.

Of Noorwegen het toernooi in Qatar definitief gaat boycotten, is uiteindelijk aan het parlement van de Noorse voetbalbond. De verwachting is dat hier pas volgend jaar over zal worden gestemd. Overigens is Noorwegen tegenstander van Oranje in de kwalificatie voor het WK.

Meer nieuws

  1. dinsdag 13 april 2021

  2. maandag 12 april 2021